Manifestatie: Hoe willen we oud worden?

Nieuws & agenda

Van Waarde Lokaal-onderzoek van de Wiardi Beckman Stichting

Kom op zaterdag 10 december ook naar Utrecht, en discussieer mee!

Op het programma staat de presentatie van WBS-onderzoek ‘Ouder worden in Nederland’. Maar er is vooral veel ruimte voor discussie. Bijvoorbeeld over het gegeven dat bijna alle ouderen zeggen zo lang mogelijk zelfstandig te willen blijven wonen, en wat daarvoor nodig is. En over de angst voor het verpleeghuis, die velen hebben, en wat we kunnen doen om de kwaliteit van leven in deze zorginstellingen overal zo goed mogelijk te krijgen. Met onder anderen Tweede Kamerleden Albert de Vries en Marith Volp en staatssecretaris Martin van Rijn.

De manifestatie wordt geleid door Menno Hurenkamp.

Toegang is gratis, aanmelden is verplicht. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij. Aanmelden kan via rbedijn@pvda.nl
 
De manifestatie wordt georganiseerd door de Wiardi Beckman Stichting en het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA.

Programma

  • Presentatie van WBS-onderzoek ‘Ouder worden in Nederland’ door Annemarieke Nierop.
  • Reacties op het onderzoek door: Tweede Kamerlid Marith Volp, CLB-directeur Jacqueline Kalk en oud-minister VROM Margreeth de Boer
  • Discussie ‘Angst voor het verpleeghuis’, met interviewer voor Van Waarde Lokaal Jacky Bax, bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg aan de VU Henk Nies, wethouder te Laarbeek Greet Buter en staatssecretaris Martin van Rijn.
  • Discussie: ‘Zo lang mogelijk zelfstandig wonen, hoe doen we dat?’, met onder anderen interviewers voor Van Waarde Lokaal Karin van der Burg en Pieter van Etten, programmamanager innovatie en strategische vraagstukken in Leiden Pieter van Straaten en Tweede Kamerlid Albert de Vries.

Over het onderzoek
Langer zelfstandig blijven wonen, niet naar het bejaardenhuis en zorg en ondersteuning door het gemeentelijk apparaat: er is nogal wat veranderd voor de ouder wordende mens in Nederland. Vernieuwing was nodig: doordat de tijden zijn veranderd, door de vergrijzing en oplopende zorgkosten.

Wat zeggen mensen zelf ‘van waarde’ te vinden als ze zich voorstellen dat ze oud worden? Wat zijn de noden en wensen van mensen die nu al zorg en ondersteuning nodig hebben?

In lijn met het Van Waarde-onderzoek dat de Wiardi Beckman Stichting in 2013 presenteerde, gingen we op zoek naar de noden en wensen van mensen die het betreft. Zo’n honderd interviews met 66-plussers door het hele land, organiseerde de Wiardi Beckman Stichting het afgelopen halfjaar (lees ze op www.vanwaardelokaal.nl). Ook mantelzorgers, zorgprofessionals en wethouders werden bevraagd. Honderddertig vrijwillige interviewers hielpen mee, en organiseerden gesprekken in hun eigen dorp of wijk over zingeving na het pensioen, over ouder worden, over de zorg en hoe het is om te leunen op familie en vrienden.
  
Tijdens de manifestatie ‘Ouder worden in Nederland’ presenteren we de resultaten van ons onderzoek, en formuleren we, ook op basis van gesprekken met wetenschappers die we voerden, adviezen aan lokale en landelijke politici.

Zaterdag 10 december
Tijd: 14.00-16.30 uur, aansluitend borrel
Waar: Utrechts Centrum voor de kunsten, Domplein 4 te Utrecht
Aanmelden bij: rbedijn@pvda.nl