06 december 2012

De jaren zeventig staan onder historici en politieke wetenschappers opnieuw in de belangstelling. Onlangs verscheen van Duco Hellema Nederland en de jaren zeventig. Samen met Friso Wielenga en Markus Wilp redigeerde hij ook een serie artikelen over de jaren zeventig in Duitsland en Nederland in vergelijkend perspectief, Radikalismus und politische Reformen.

19 november 2012

Een urgent thema: solidariteit staat onder druk in de neoliberale wind die al jaren over de wereld waait. Het woord roept zelfs negatieve reacties op. Daarom verdient het ideaal van solidariteit opnieuw doordenking.

De winnaars zijn:
1) Wimar Bolhuis Banningprijs 2012
2) Een eervolle vermelding voor Jasper Lukkezen

Op 18 november 2012 heeft Wimar Bolhuis in de Rode Hoed in Amsterdam de Banningprijs van€ 1.000,- ontvangen. De anderen genomineerden ontvingen de nominatieprijs van € 250,-.

De jury bestond uit:

12 november 2012

Op 9 november 2012 werd in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een symposium gehouden over verkiezingscampagnes van de SDAP en de PvdA door de jaren heen. De dag werd afgesloten met een debat tussen Thijs Broer (Vrij Nederland), Hans de Bruijn (TU Delft) en Hans Spekman over de PvdA en de verkiezingen van 2012; onder leiding van Frans Becker (Wiardi Beckman Stichting). Deze video bevat de volledige registratie van het slotdebat.

05 november 2012

Heeft u oude nummers van S&D (tussen 1939 en 2001) over? Dan kunt u ons daar een groot plezier mee doen. In verband met het digitaliseren van alle oude jaargangen zijn we nog op zoek naar een flink aantal oude S&D-exemplaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemarieke Nierop: anierop@wbs.nl.

29 oktober 2012

Alle artikelen uit S&D vanaf 2002 (tot het laatste nummer) en alle jaarboeken die de WBS heeft uitgebracht zijn vanaf nu te downloaden. Ook het register van S&D vanaf 1939 kan online worden geraadpleegd. Raadpleeg het vernieuwde online archief van de WBS onder Publicaties.

20 oktober 2012

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Wiardi Beckman Stichting? Dat kan door u op te geven voor de nieuwsbrief van de WBS via deze link.

02 juli 2012

Op 30 juni jl. overleed de 42 jarige Fransman Olivier Ferrand plotseling tijdens het joggen. Olivier was een goede bekende uit het internationale netwerk van de WBS. Ferrand was directeur van de denktank Terra Nova en zetelde in de Assemblée nationale. Hij zal als collega, maar ook als persoon enorm worden gemist. Roger Liddle en Peter Mandelson hebben op Policy Network een eerbetoon aan hem geschreven.

A Tribute to Olivier Ferrand

29 juni 2012

Op donderdag 28 juni heeft in Bezoekerscentrum Prodemos in Den Haag de prijsuitreiking van de WBS Europafonds Scenariowedstrijd Europa 2030 plaatsgevonden. Hier werd allereerst de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Deze eer viel ten deel aan Ries Kamphof voor zijn scenario genaamd ‘Genoodzaakte Gemeenschap’. In dit scenario schetst Kamphof een positief beeld van een meer democratisch, solidair en duurzaam Europa in 2030. Gezamenlijkheid is hierbij het sleutelwoord, maar dan in bredere zin dan slechts op economisch gebied.

29 juni 2012

Ries Kamphof (27) is met zijn essay ‘Het scenario van de Genoodzaakte Gemeenschap’ uitgeroepen tot winnaar van de scenariowedstrijd Europa in 2030. Hij ontving de prijs, een geldbedrag van €750, gisteravond uit handen van juryvoorzitter Frans Timmermans. De wedstrijd is een initiatief van het WBS Europafonds.

13 juni 2012

Een van de projecten die het Europafonds van de WBS steunt is het Copenhagen Revisited-programma, een tweejarig onderzoeksprogramma naar de toekomst van de uitbreiding van de EU. Dit programma is momenteel beland in de afrondende fase. Het programma wordt uitgevoerd door de Foundation for European Progressive Studies (FEPS) en het European Forum for Democracy and Solidarity.