'Hervat de vrijheidsstrijd'

Rens van Tilburg - Links heeft ons ongekende voorspoed gebracht. Maar nu neemt de ongelijkheid toe, warmt de aarde op en houden almachtige multinationals noodzakelijke vernieuwingen tegen. Ondanks deze gevaren blijft een antwoord vooralsnog uit. Links moet zich niet langer laten ketenen en de vrijheidsstrijd weer aangaan.

Op donderdag 23 oktober 2008, dik een maand nadat de zakenbank Lehman Brothers failliet ging, verscheen Alan Greenspan voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Van 1986 tot 2006 was hij president van de Amerikaanse centrale bank. In die rol groeide hij uit tot het icoon van de vrijemarktideologie die sinds de jaren tachtig de wereld overspoelde. De tijd dat de westerse welvaart weer begon te groeien.

Als hoogste toezichthouder in het mondiale financiële systeem stelde hij dat zijn werknemers de veel knappere jongens en meisjes van de banken en vermogensbeheerders, die geheel in lijn met zijn libertarische denkbeelden veel meer betaald kregen, maar in de weg liepen. Terugtreden en dereguleren was zijn motto. Een boodschap die er in die jaren bij beleidsmakers inging als koek.

Terwijl overheden met honderden miljarden dollars en euro’s probeerden het financiële systeem te stutten verklaarde Greenspan op die herfstdag dat ‘zijn ideologie’ had gefaald. De onzichtbare hand bleek afwezig toen de zakenbankiers van Wall Street middels ingewikkelde constructies het financiële kaartenhuis bouwden dat net met een donderend geraaswas ingestort. Greenspan en alle anderen die dachten dat private financiële instellingen ‘uit eigenbelang’ wel zorg zouden dragen voor het geld van de aandeelhouders bleven naar eigen zeggen in ‘shocked disbelief’ achter. Decennia van deregulering, van het afbreken van wetten die na de crash van 1929 in de Grote Depressie waren opgetuigd, hadden hun belofte niet waargemaakt. Integendeel, ze hadden de wereldeconomie in een verontrustend kort tijdsbestek te gronde gericht.

Lees de rest van het artikel in de PDF.

PreviewBijlageGrootte
Rens van Tilburg - Hervat de vrijheidsstrijd70.85 KB