Van Rutte I naar Rutte II

Van Rutte I naar Rutte II: zoek de verschillen

Onder Paars en in de periode-Bos conformeerde de PvdA zich haast ongemerkt aan het liberale mens- en maatschappijbeeld. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nooit goed verwerkt. Met haar deelname aan Rutte II lijkt de PvdA in eenzelfde soort val te lopen. Committeert ze zich niet veel te veel aan het regime dat door Rutte I was ingezet?

‘Doe dit de mensen in ons land niet aan, doe dit onze partij niet aan, doe dit ons land niet aan.’ Met deze woorden waarschuwde Ernst Hirsch Ballin, toen nog minister van Justitie, tijdens het cruciale CDA­-congres op 2 oktober 2010 tegen de deelname van zijn partij aan een coalitie met de VVD, gedoogd door de PVV. Waar hij bovenal voor waarschuwde, was de sluipende gewenning die zou gaan optreden. Gewenning aan een manier van omgaan met medeburgers waaraan we volgens hem niet zouden moeten willen wennen.

We zouden kunnen zeggen dat het effect van een dergelijke gewenning erin bestaat dat we op een zeker moment gaan vergeten dat we ons ooit op een andere manier tot onze medeburgers verhielden, of dat het zelfs nog maar denkbaar is dat we ons op een andere manier tot hen verhouden. Maar gewenning mist in de politiek ook op andere terreinen haar uitwerking niet.

Lees het hele artikel in de PDF.
Lees ook het artikel in Trouw van Wout Cornelissen (12/12/2012): PvdA heeft het liberale mensbeeld overgenomen.

PreviewBijlageGrootte
Van Rutte I naar Rutte II: zoek de verschillen93.05 KB

Ik schreef dit vorige week aan mijn vrienden nadat ik dit in de nieuwste S&D had gelezen:

Wout Cornelissen in de laatste S&D. Precies daarom heb ik hele grote moeite met dit kabinet. Het doet me pijn om het te zeggen, maar ik denk dat Samsom en de partijtop, en het congres, een kapitale fout hebben gemaakt. In deze tijden de Keynesiaanse aanpak laten varen in ruil voor wat kleingeld... Dat is geen sociaal democratie meer... In ieder geval niet voor mij.

Vandaag zou ik dat nog verder uitwerken door er ontwikkelingssamenwerking aan toe te voegen, en de idiote regel dat je nu pas na 7 jaar erbij mag horen, en de uitholling van de WW, de WSW etc etc. En dan vergeet ik nog de GGZ (ZZP 1 t/m 4? U bekijkt het maar!) etc etc.
En waarom? Enkel en alleen omdat we ons zonodig aan een norm moeten houden waarvan elke zinnige econoom zegt dat dat nu volkomen onverstandig is. Angstige politiek. Het volk wordt bang gemaakt door de VVD en dan voor gehouden dat 'we de puinhoop wel opruimen'. Allemaal mistflarden om te verhullen dat het daar niet werkelijk om draait bij de VVD: die partij wil gewoon een zo klein mogelijke overheid die haar echte achterban, de rijken, lekker met rust laat. En als u arm bent? Dan zoekt u het zelf maar uit. Het enige dat u kunt doen om uzelf uit uw shit te trekken is hard werken.

Dat we in deze volksverlakkerij meegaan vind ik met de dag erger. Nu steeds duidelijker wordt wat dat echt gaat inhouden voor honderdduizenden *echte* mensen in Nederland. En in de rest van Europa. Pure kaalslag, en daar werkt mijn partij aan mee.