18 januari 2017
Thema(s):

Onder de weinig vrolijke en opwekkende titel 'What is left of the Left?' vond er op 12 en 13 januari 2017 een internationale conferentie plaats op de Universiteit van Haifa in Israël. Een aantal wetenschappers uit Israël, Amerika en Europa was daar bijeengebracht om zich te buigen over ’Alternatives for a progressive social-democratic platform in Israel, Europe and the US’. De organisatie was in handen van het ‘Haifa Center for German and European Studies’ en het Israel-bureau van de Duitse Friedrich Ebert Stiftung.

06 januari 2016
Thema(s):

Rene Cuperus - Net nog in 2015 was ik aanwezig op de SPD Bundesparteitag in Berlijn (11 en 12 december). Ik was daar samen met PvdA-Europees Parlementslid (en oud-FNV-voorzitter) Agnes Jongerius, en dat trof. Want op die Parteitag bleek zich iets bijzonders af te spelen. (Naast een groot debat over vluchtelingenpolitiek en de toekomst van Europa.)

11 november 2014
Thema(s):

Dit interview werd eerder gepubliceerd in IPG Journal.

Sechs Antworten von René Cuperus in Den Haag.

Der Populismus in Europa nimmt zu. Haben wir, hat die Linke, die Ursachen wirklich verstanden?

21 mei 2014
Thema(s):

René Cuperus - Je kunt veel zeggen van de Europese campagne van de afgelopen weken, maar niet dat ie erg Europees van sfeer en karakter was. Het blijft curieus om te zien dat al die debatten en discussies in zaaltjes en op TV bijna uitsluitend werden bevolkt door Nederlandse politici en experts. Overal zagen we Nederlandse Europarlementariërs onderling met elkaar debatteren.

16 april 2014
Thema(s):

Rene Cuperus - Hoe doorstaat een enigszins met zichzelf tevreden en wat naïef land de woelige baren van de mondialisering? Dat is in één zin de vraag die historicus en Volkskrant-journalist Hans Wansink zich gesteld heeft bij het schrijven van zijn zojuist verschenen boek Het Land van Beatrix 1980-2013.

04 maart 2014
Thema(s): Internationale politiek

René Cuperus - De Koude Oorlog is weer helemaal terug van weggeweest. Dit weekend zaten velen voor de televisie of op hun Twitter-tijdlijn te kijken naar de situatie in Oekraïne die met het uur explosiever werd. Zo niet onze Minister van Defensie. Waar was die?

05 februari 2014
Thema(s): Gezondheid en zorg

Rene Cuperus - Ik heb een nieuwe baan voor de omgevallen staatssecretaris Frans Weekers: Nationaal Ombudsman Obesitas. Dat is nu de job van Paul Rosenmöller, maar Weekers is daarvoor meer geschikt. Rosenmöller is de ex-partijleider van GroenLinks, en heeft een obesitas-probleem. Hij is namelijk veel te goed afgetraind om vlaggendrager te zijn in de strijd tegen Overgewicht en een Ongezonde Leefstijl. Dat is fysiek ongeloofwaardig. Rosenmöller is te veel representant van kakelend gezond Nederland om de brug te slaan naar de minder gezonde delen van Nederland.

18 september 2013
Thema(s): Internationale politiek

René Cuperus - Duitsland wil geen Nederland worden

Deze column werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant op 16.09.2013

09 september 2013
Thema(s):

Deze blog is een reactie op een betoog van John Gray deze kunt u hier hier lezen

René Cuperus - The European Union needs a strong dose of John Gray philosophy. The European Project as it has developed over the years needs a strong antidote against hybris. An antidote against imperial overstretch. An antidote against Technocratic Materialism and the Brussels One Size Fits All-tyranny. And a Gray-ish antidote against naïf and dangerous anti-historical utopian thinking.

26 maart 2013
Thema(s): Sociaal-democratie

René Cuperus - Afgelopen zaterdag bezocht ik het hol van de leeuw. Nou ja, ik was gastspreker op de Partijraad van de SP. In het eigen fraaie pand in Amersfoort, De Moed, waren maar liefst 200 SP-afdelingsvoorzitters uit het hele land bijeen gekomen, samen met een fors aantal Kamerleden.