01 juli 2015
Thema(s):

Jan Schuurman Hess - Het is vrijdagavond laat wanneer ik even langs de loods van Gert Bezemer passeer. De deuren staan nog open; Gert (61 jaar) is nog bezig met het afronden van de laatste klussen. Het was een pechdag, hoorde ik van zijn vrouw. De nieuwe grasmaaier begaf het en moest gelijk worden gerepareerd; het betekende uren vertraging op een toch al drukke werkdag. Eerder in de week, tijdens een onbarmhartige storm, vloog de zijdeur van de nieuwe bus uit zijn hand en klapte door. De schade is aanzienlijk.

14 mei 2015
Thema(s):

Schaalvergroting in onderwijs niet langer eenzijdig antwoord op krimp.

04 mei 2015
Thema(s): Arbeid, Bestaanszekerheid, Levensloop

Jan Schuurman Hess - De ochtend zingt in het blauw, zo mooi wordt de dag. Op de akkers van Noord Beveland rijden de eerste trekkers en over de enkele snelweg haast het zittend volk zich in hun auto's naar de staart van de file op de toegangswegen tot de kleine, nabije stad, Goes. Het voorjaar ligt in het lied van de tientallen vogels in de bomen en struiken van het dorp.

22 april 2015
Thema(s): Arbeid, Bestaanszekerheid

Jan Schuurman Hess - De dijk, twee en een halve meter hoog, onttrekt het zicht op de parkeerplaats aan het begin van het vakantiepark. De structuur van de dijk is zacht en het kost weinig moeite om de oude beplanting te verwijderen.

14 april 2015
Thema(s): Arbeid, Bestaanszekerheid

Kats.- Dinsdagochtend vroeg. Ik laat ons koppel duiven los. Een ijskoude winterwind uit het noordwesten jakkert over de zee, rolt over de dijk en blaast me zo wat uit de broek. De duiven vliegen op. In hun vlucht over het dak van het huis wenkt het ochtendlicht. Binnen smeer ik m'n boterhammen, vul een flesje met water. Ik ben goed aangekleed, lang ondergoed, dikke trui, oude broek en de wandelschoenen van de voettocht.

11 januari 2013
Thema(s):

Biervliet - Vertwijfeld kijkt wetenschapper en akkerbouwer Rinco de Koeijer ons aan. “Ik begrijp niet waar de macht zit,” zegt hij. “Er worden door de overheid duidelijke afspraken gemaakt, zwart op wit, maar als het er op aan komt, kan niemand zich meer iets herinneren en worden alle afspraken aan de kant geschoven. Dan blijken er onzichtbare machten te bestaan die de besluitvorming leiden naar een punt waar aanvankelijk niemand naar toe wilde.”

03 december 2012
Thema(s):

Jan Schuurman Hess - Drie weken voor zijn overlijden en vlak voor het moment ik aan deze voettocht begon, vertelde mijn vriend en schrijver Wim Stolk over het bedrijf van zijn schoonvader, Priva in de Lier en was hij optimistisch over de mogelijkheden om de crisis te boven te komen door samen met het bedrijfsleven te zoeken naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe verhoudingen. We spraken af, Wim en ik, op korte termijn samen te wandelen, en samen te werken. We zouden zeker naar Priva gaan, in de Lier.

23 november 2012
Thema(s):

Jan Schuurman Hess - Niets zo klein als de Randstad; afstanden zijn hier te verwaarlozen. Wanneer je in een auto rijdt, lijkt het nog wat; veelal sta je stil, soms sukkel je een eindje verder maar je bent geruime tijd onderweg. Lopend is het allemaal goed te overzien. Hoewel, in de laatste twintig jaar is het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en den Haag vol gebouwd. Maar je kunt wel lekker doorlopen.

16 november 2012
Thema(s):

Jan Schuurman Hess - Het is herfstvakantie wanneer Joyce Vermue uit Schoondijke (48 op kandidatenlijst PvdA) en ik opnieuw een eind samen oplopen, nu tussen Alphen aan de Rijn en Gouda. We ontmoeten een vrachtrijder en een molenaar, horen van alles over fluisterboten vol met bier en ontdekken het adres waar een voetbalcommentator sigaren koopt.

09 november 2012
Thema(s):

Jan Schuurman Hess - Om kwart voor acht ga ik vanuit Leiden, uitzonderlijk op deze reis met de snelbus naar de bloemenveiling van Aalsmeer, Flora Holland, en daarna naar Schiphol. Het zijn beiden plaatsen waar ik graag naar toe wilde en die te voet voor zover ik kan overzien niet bereikbaar zijn.