Roep Rusland een halt toe

Menno Hurenkamp - Oekraïne staat in brand, maar de teneur van de houding van het Westen is tot nu toe vooral dat de Oekraïners zich moeten inhouden, niet moeten reageren op Russische provocaties. Dan springt het IMF en eventueel de EU ook wel bij met financiële hulp. Dat is niet per se onverstandig, maar het gaat wel volkomen voorbij aan de combinatie van nostalgie en spierballen die het beleid van Poetin kenmerkt.

Om die revanchistische politiek een halt toe te roepen is meer nodig dan soft power. De Russische president kenschetste ooit het uiteenvallen van de Sovjet Unie als de grootste ramp van de 20e eeuw (groter dus dan bijvoorbeeld de onovertroffen moordpartijen van zijn voorganger J. Stalin, om het over de Eerste en Tweede Wereldoorlog maar niet te hebben). Herstel van de Grootrussische invloedssfeer is een tamelijk tastbaar doel voor het Poetin regime, vraag het Georgië maar.

Om te voorkomen dat we dadelijk weer gaan praten over het gebrek aan respect voor de homorechten in Rusland, een paar voorstellen voor het ingelaste debat in het parlement van morgen die Rusland wél zal begrijpen.

1. De G8 moet een G7 worden, Rusland moet uit de club van rijkste landen gegooid worden. Daar had het land met zijn belabberde onderzoekscultuur, corrupte maatschappijstructuur en ontbrekende rechtspraak toch al niks te zoeken. Nederland gaat er niet over, maar via de EU kan vast een balletje worden opgeworpen.

2. De Nato moet snel extra troepen stationeren in Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Bulgarije. Misschien even tussendoor het lidmaatschap van Georgië van de Nato regelen. Hoe dan ook moet Russisch militair machtsvertoon beantwoord worden met militair machtsvertoon, niet in een rechtstreekse confrontatie maar wel door ondubbelzinnige signalen.

3. Gazprom, dat een Russisch staatsbedrijf is, moet het sponsorschap van de Champions League ontzegd worden. Het is belachelijk dat misschien wel het meest bekeken televisie evenement van Europa onder de vlag van het Russische vlaggenschip vaart.

Het gevaar op de korte termijn is dat daardoor de onderhandelingen over Syrië spaak lopen, dat grote zakendeals mislopen, dat ontwapeningsbesprekingen mislopen. Dat is allemaal niet goed. Maar tit for tat landt beter dan een biertje in Sotsji