Het Piketty-debat

De Franse econoom Thomas Piketty zette met zijn boek 'Capital in the Twenty-first century' het vraagstuk van ongelijkheid weer op de politieke agenda, met het bewijs dat vermogen sneller groeit dan de economie, en de rijken dus steeds rijker worden.

Half mei verscheen bij de WBS een voorpublicatie uit S&D over Thomas Piketty, met bijdragen van Paul de Beer, Wiemer Salverda, Alman Metten, Robert Went en Thomas Piketty, met een inleiding van Monika Sie Dhian Ho.

Op deze plaats op onze website plaatsen we reacties op het boek van Piketty, en op de bijdragen uit S&D. Wat betekent Piketty's analyse voor sociaal-democraten in Nederland? Stuur uw bijdrage (500 tot 1000 woorden) naar Benjamin Panten (bpanten@wbs.nl). U kunt ook gebruikmaken van de commentaarfunctie om te reageren op opiniestukken die al zijn geplaatst.

Jan Zweens trapt het debat af met zijn analyse van het boek van Piketty: 'Vermogensongelijkheid en de kwalijke effecten van plutocratie'

Lees ter inspiratie ook het NRC Next dossier Spoedcursus Piketty

Thema's: 

Goedemorgen,
Ik wordt moedeloos als ik lange stukken tekst zie met verwijzingen naar nog langere stukken tekst dus ik wil het graag kort en bondig houden.

En dan kom ik terug bij die ene met zijn ultieme, zo krachtige en enige gebod. Heb uw naaste lief gelijk uzelf. Daarbij hoort gelijkheid.

Het zou kunnen dat een verwijzing naar Jezus vloeken is in de pvda, maar de pvda is in principe een van de meest christelijke partijen in Nederland.

Ik heb wel eens gelezen dat mensen daar het gelukkigste zijn waar de inkomens verschillen het kleinste zijn. Dus bij een bepaalde welvaart in een bepaald gebied zijn de mensen gelukkiger wanneer die welvaart het eerlijkst verdeeld is.

Dit is niet perse een pleidooi voor communisme omdat er meer factoren zijn die geluk bepalen. Een zeer belangrijke is autonomie. In werk omstandigheden is bekend dat autonomie veel belangrijker is dan de hoogte van het inkomen.

Naar aanleiding van het bezoek van Piketty aan de Tweede Kamer heb ik deze week een blog geschreven waarin ik betoog dat veel van de aandacht voor hem en zijn boek Pavlov reacties zijn.
Houdt de Piketty discussies voorlopig weg van de politiek en van collega economen. Dat leidt binnen de kortste keren tot polarisatie. Focus in het debat op de oorsprong van de vermogensongelijkheid en niet primair op (fiscale) maatregelen.
Zie blog: http://ruijgrok.blogspot.nl/2014/11/piketty-also-initiates-pavlov-reacti...