14 maart 2012

Paul Bordewijk kijkt naar de verkeerde cijfers, stelt Paul de Beer. Niet het contractloon, maar het feitelijk verdiende loon bepaalt de productiekosten. En of je nu hoog of laag springt, de publieke sector wordt relatief duurder ten opzichte van de markt. De keus blijft bezuinigen of belastingen verhogen.

02 juli 2011

Het is een roerige tijd rond de pensioenen. Decennialang dachten we dat het Nederlandse pensioenstelsel stond als een huis. Maar nu blijkt het ineens veel minder zekerheid te bieden dan ons steeds is voorgehouden. Een nieuw pensioenakkoord tussen de sociale partners, dat in de maak is, lijkt deze onzekerheid alleen nog maar te vergroten. Dat die onzekerheid ook de reeds opgebouwde pensioenrechten treft, zou het akkoord volgens de landsadvocaat zelfs juridisch onhaalbaar maken, zo meldde de Volkskrant op 11 maart.

01 juli 2011

In Bestaans(on)zekerheid: de cijfers becijfert Paul de Beer de twee belangrijkste sociaaleconomische dimensies van bestaanszekerheid: inkomenszekerheid en werkzekerheid. Hoe zijn werkloosheidspercentages en de defenitie van de armoedegrens in de afgelopen deccenia veranderd?

30 juni 2011

In Moderne bestaanszekerheid stelt Paul de Beer dat bestaanszekerheid als een kerndoel van de sociaal-democratie nog altijd staat als een huis. Maar de middelen om het te bereiken moeten worden aangepast. Het is het tijd voor een sociale basisverzekering, intelligente activering en een behoorlijk bestaansminimum.