November 2021 verzamelde de WBS hartenkreten van maatschappelijke organisaties. We vroegen naar hun doelstellingen, welke hobbels daaraan in de weg staan en wat linkse en/of progressieve politieke partijen gezamenlijk kunnen doen om die hobbels weg te nemen. Hieronder leest u de hartenkreet van Rederij Lampedusa.

Rederij Lampedusa is in 2015 opgericht door een tweetal door vluchtelingen achtergelaten boten van het Italiaanse eiland Lampedusa naar Amsterdam te brengen. Met als doel daarmee de meest kleurrijke, meest inclusieve en meest sympathieke rederij van de stad — maar misschien wel van heel Europa — op te richten. De rederij wordt vandaag de dag gerund door een geweldig tienkoppig team met roots in Syrië, Somalië, Eritrea, Egypte, Iran, Oostenrijk en Nederland. We varen en gidsen je met veel plezier door wereldstad Amsterdam, onze thuishaven, met migratie als hoofdthema tijdens onze boottochten.

Migratie is een van de meest complexe onderwerpen van deze tijd. De vele tragedies die zich voltrekken op de Middellandse Zee, het gepolariseerde politieke debat waarbij ook de publieke opinie sterk uiteenloopt, de zoektocht van vluchtelingen naar hun rol binnen de — voor hen nog vreemde — maatschappij. Het zijn vraagstukken die veel tijd en aandacht verdienen en waar Rederij Lampedusa zich volop mee bezighoudt.

Rederij Lampedusa is een organisatie die werkt met mensen die niet altijd in het centrum van onze samenleving staan. Vluchtelingen wier asielaanvragen al jaren in de catacomben van de bevoegde autoriteiten liggen, mensen wier status zo ingewikkeld is dat het dappere personeel van diezelfde autoriteiten overstelpt wordt met de individuele lotgevallen met hun ingewikkelde verhalen.

Met onze organisatie zitten we heel vaak op het randje van de wet en heel vaak doen we zelfs een stapje extra. Bijvoorbeeld: wij kunnen onze kapiteins niet altijd officieel betalen (sommigen kunnen/mogen niet eens een bankrekening openen).

Wij staan met onze Rederij misschien aan de rand van de wetgeving, maar niet aan de rand van de samenleving — deze mensen, onze teamleden, bevinden zich in ons midden. Het is de wetgeving die de realiteit niet kan bijhouden.

Wij begrijpen dat er in Nederland niet altijd de juiste sfeer heerst om het migratieprobleem aan te pakken. Daarom is het belangrijk, vooral voor linkse partijen, om hier een duidelijke en ondubbelzinnige taal te spreken. Dat was in het verleden niet altijd het geval, want zij moesten ook kijken naar de kiezers die problemen hebben met alles wat van buitenaf komt.

Rederij Lampedusa
www.rederijlampedusa.nl

Klik hier voor meer hartenkreten van maatschappelijke organisatie.

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers