Op 18 mei sprak Rick van der Ploeg de Den Uyl-lezing Actueel uit over oorlog, vrede en internationale handel. Kati Piri reageerde direct na de lezing uitgebreid op het verhaal van Van der Ploeg.
De oorlog in Oekraïne heeft grote economische en politieke implicaties zowel nu als in de toekomstige decennia. Nederland en Europa moeten zich zo snel mogelijk onafhankelijk maken voor de energievoorziening en gasopslag van het agressieve Rusland. De kosten van een boycot van Russisch gas voor Europa op de korte en de lange termijn zijn te overzien. Deze crisis moet aangegrepen worden om een versnelde groene transitie te realiseren.
Internationale handel is altijd een goede garantie voor vrede geweest, maar dit ligt niet langer voor de hand in een wereld waar een slag om schaarse grondstoffen woedt, welke vaak voorradig zijn in autarkische landen. Wat betekent dit voor het geloof in handel en interdependentie als basis voor vrede en stabiliteit? Ook China is bezig met een economische infiltratie in grote delen van Europa en Afrika. Onze waarden van vrijheid en open samenlevingen staan op het spel. De grote vraag is hoe de agenda voor nationale en internationale solidariteit en veiligheid vorm te geven in de toekomst.
Over de sprekers
Rick van der Ploeg is hoogleraar economie en Research Director of Oxford Centre for Analysis of Resource Rich Economies in het Verenigd Koninkrijk en universiteitshoogleraar Environmental Economics aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1994 tot 1998 was Van der Ploeg Tweede Kamerlid voor de PvdA en van 1998 tot 2002 was hij staatssecretaris in het Kabinet-Kok II.
Kati Piri studeerde internationale betrekkingen en is sinds 2021 lid van de Tweede Kamer-fractie van de PvdA. Daarvoor was zij van 2014 tot 2021 Europarlementarier en lid van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees parlement. Het opkomen voor mensen die geen stem hebben en het gevecht tegen autocratische regimes staan centraal in haar politiek.