Nieuws en agenda

contenttype

Neem een online abonnement op S&D: hét tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting! Voor € 2 per maand heeft u toegang tot de meest recente publicaties en ontvangt u zes keer per jaar de nieuwste artikelen als eerste in uw mailbox. Een online-abonnement is per direct opzegbaar. 

---> Aanmelden voor S&D online
Voor meer informatie kunt u mailen naar send@wbs.nl.

Op maandag 7 juni overleed A.L. Snijders (Peter Müller). Wij waren vereerd dat hij sinds 2012 een vaste bijdrage voor S&D wilde verzorgen. We zullen zijn zkv's (zeer korte verhalen) zeer missen. Het juni-nummer van S&D zal de laatste editie zijn met op de laatste pagina een tekst van zijn hand.
De verkiezingen van 17 maart brachten voor de traditionele linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks niet de verkiezingswinst waar zo hard op was gehoopt. In The Progressive Post van de FEPS duiden emeritus hoogleraar Hans Keman, WBS-directeur Klara Boonstra en politicoloog en oprichter van het Kieskompas André Krouwel de verkiezingsuitslag.
Onze arbeidsmarkt is op veel plekken onrechtvaardig. In plaats van de machtige werkgevers steunen moet de overheid zich opstellen als bondgenoot van de werkenden, schrijft Klara Boonstra op de opiniepagina van Trouw.
WBS-directeur Klara Boonstra is te gast in de ecosofie-podcast van Marnix Kluiters. Zij spreken samen over de idealen van de sociaal-democratie en vanuit die beginselen ook over duurzame aspecten als het beprijzen van externaliteiten en de tragedy of the commons.
Lees het laatste WBS-nieuws en de nieuwste S&D-artikelen op Twitter. Klik hier en volg ons via @WiardiBeckman.
Nu de zomer voor de deur staat delen we als stafleden van de WBS graag lees-, luister- en kijktips voor aan het strand of zwembad, of in het park of de achtertuin.
Op donderdag 6 juni mogen we naar de stembus voor de Europese Verkiezingen. De afgelopen tijd publiceerden we veel in S&D over Europa. Wat kan Brussel doen tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten? Wat betekent de Europese richtlijn voor toereikende minimumlonen voor Nederland? Lees hier het beste uit S&D over Europa.

We zijn verhuisd! Sinds deze week heeft de Wiardi Beckman Stichting een nieuw kantoor samen met het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Dat betekent dat wij na vijftien jaar Emmapark 12 hebben verlaten. Onze GroenLinks collega’s maken de overstap van Utrecht naar de hofstad. Het nieuwe pand vind je vanaf nu aan de Theresiastraat 13 in Den Haag

Wat is er nodig om links uit te bouwen tot dé politieke beweging in Nederland? Vandaag lanceren we de eerste aflevering van onze nieuwe podcast: de Linkse Revolte. Samen met het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks verkennen we met gasten uit alle hoeken van de samenleving hoe we samen kunnen werken aan échte maatschappelijke verandering.
Het is de grote vraag na de verkiezingsuitslag: wat is het antwoord van links op de winst van Wilders? Daarover gaan Tim 'S Jongers en Noortje Thijssen op maandagavond 12 februari 2024 in gesprek in de Balie in Amsterdam.

Op maandag 29 januari 2024 geeft Tim 'S Jongers de Herman Höften Lezing in Almelo. De lezing, georganiseerd door de PvdA Almelo, is een jaarlijks eerbetoon aan de invloedrijke sociaal-democraat Herman Höften. 

Kom op woensdag 7 februari naar de 13e Arie Groeneveltlezing in Houten door Job Cohen en Tim 'S Jongers over de toekomst van de progressieve beweging in Nederland.
Een machtige stroom: de kracht van linkse samenwerking. Vanaf nu kun je de Willem Dreeslezing 2023 door Tim 'S Jongers en Noortje Thijssen bestellen om na te lezen voor slechts €4,99!
Boeiende podcasts, interessante publicaties en verdiepende essays. Hier vind je de beste lees-, luister- en kijktips van 2023! Van een nieuwe klassenstrijd tot duurzame economische groei, en van Bernie Sanders tot Tim 'S Jongers.
De samenleving heeft meer dan ooit behoefte aan een bedrijfsleven dat bijdraagt aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Daarom doen de wetenschappelijke bureaus van de PvdA, GroenLinks en D66 in een gezamenlijk manifest een aantal hoognodige voorstellen om het leveren van een maatschappelijke bijdrage tot de kern van het bedrijfsmodel te maken.
De wereldberoemde Amerikaanse senator Bernie Sanders zegt waar het op staat. Hij houdt de Verenigde Staten en de rest van de wereld een spiegel voor. Waarom accepteren we een economisch systeem dat draait op de uitputting van mens en planeet? Kan dit ook anders? Op woensdag 11 oktober gaan we in gesprek met Bernie Sanders over alternatieven voor het kapitalistische systeem.
De wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks schreven de basis voor een nieuw links verhaal voor Nederland in het discussiestuk ‘Samen onze toekomst in handen nemen’. Om onze ideeën een stap verder te brengen, gaan directeuren Tim ’S Jongers en Noortje Thijssen in een podcastserie met experts in gesprek.
Femke Roosma wordt benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Wil je onze directeur Tim 'S Jongers een keer live zien? Op deze pagina vind je een overzicht van PvdA bijeenkomsten en andere openbare lezingen waar Tim spreekt. 
Oude boeken helpen vaak de toekomst te lezen. Dat geldt zeker voor het legendarische Plan van de Arbeid, dat gepresenteerd werd in 1935. Het legde een achterhaald economisch systeem bloot dat hard aan vervanging toe was. Michiel Zonneveld stelt dat het hoog tijd is voor een alternatief Plan van de Arbeid. Lees zijn nieuwe boek, en kom op 1 mei naar Pakhuis de Zwijger!
Nu online! De podcast Studio Tegengif met onze directeur Tim 'S Jongers over hoe we de samenleving en de leefwereld van mensen meer in de systeemwereld van onze overheid kunnen krijgen. Daarover gaat hij in gesprek met Wimar Bolhuis en Wouter Welling.
De Oorlogsgravenstichting maakte een driedelige podcastserie over Herman Wiardi Beckman. Je kunt de podcast 'Memento' nu luisteren op o.a. Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.
Op 30 januari presenteerden de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks de basis voor een nieuw links verhaal voor Nederland: ‘Samen onze toekomst in handen nemen’. Dit is het startschot van de inhoudelijke dialoog binnen en buiten de partijen, en een ideologisch fundament om samen op verder te bouwen.

Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten van de kloof die de verschillen verkleinen. De kloofdichters.

Op kerstavond is onze directeur Tim 'S Jongers te gast bij Het Marathoninterview van de VPRO. Hiermee treedt hij in de voetsporen van veel bekende gasten als Hugo Claus, Hella Haasse, Hans van Mierlo en Jeltje van Nieuwenhoven. Drie uur lang, op 24 december om 19:00 uur!

Op vrijdag 11 november organiseerde de Wiardi Beckman Stichting samen met Wetenschappelijk Bureau GroenLinks samen met en de Eerste Kamerfracties van PvdA en GroenLinks de conferentie 'Groeien dankzij grenzen' in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Persoonlijke aandacht maakt dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Dat niet iedereen die aandacht krijgt, zorgt voor veel ongelijkheid, zegt onze directeur Tim ’S Jongers in de Brainwash Special van Omroep Human. Kijk hier de uitzending terug.

Aan de Universiteit van Amsterdam heeft de Wiardi Beckman Stichting sinds 1988 de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel. De ontwikkelingen in het democratisch socialisme, in relatie tot wetenschap en samenleving, gelden hierbij als leeropdracht. Tot september 2022 werd de leerstoel vervuld door Sarah de Lange.

In de 29ste Den Uyl-lezing pleit Cody Hochstenbach voor een herwaardering van sociale woningen. Op woensdag 14 december spreekt hij de lezing uit in De Balie in Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Jaap Tielbeke, Tim 'S Jongers, Esther-Mirjam Sent, Jan Rotmans, Suzanne Kröger en Shivant Jhagroe spreken op 11 november bij de conferentie 'Groeien dankzij grenzen', georganiseerd door de Eerste Kamerfracties, het wetenschappelijke bureau van GroenLinks en de Wiardi Beckman Stichting.
Op vrijdagmiddag 14 oktober presenteren het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en de Wiardi Beckman Stichting hun voorstellen voor een eerlijke transitie voor werknemers in de zware industrie. Sprekers zijn onder andere Cihan Lacin (FNV), Kirsten Sleven (Milieudefensie), Joris Thijssen (PvdA) en Suzanne Kröger (GroenLinks).
In de laatste week van juli overleed heel plotseling Marnix Krop, de biograaf van Wim Kok: eigenzinnig en zeer betrokken. Hij was decennialang verbonden aan de WBS, onder andere als adjunct-directeur. In de jaren tachtig en negentig schreef Marnix als auteur en redacteur mee aan de jaarboeken voor het democratisch-socialisme. Tot 2017 publiceerde hij in S&D.
De wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en PvdA werken samen aan een project over werkgelegenheid in de groene industriële transitie. Ferd Crone (WBS) en Noortje Thijssen (Wetenschappelijk bureau GroenLinks) gaan in gesprek met leden van GroenLinks en PvdA. Praat je mee?

Tim ‘S Jongers is per 1 september directeur van de Wiardi Beckman Stichting.

Tim ‘S Jongers studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit Antwerpen en verhuisde daarna vanuit België naar de Haagse wijk Rustenburg-Oostbroek. Hij haalde een master publiek management aan de Universiteit Leiden, faculteit Bestuurskunde in Den Haag, en deed jarenlang onderzoek in achterstandswijken. Als adviseur bij de RVS brak hij als initiator van het boek Gezichten van een onzeker bestaan een lans voor ervaringskennis binnen beleid.

Op 18 mei sprak Rick van der Ploeg de Den Uyl-lezing Actueel uit over oorlog, vrede en internationale handel. Kati Piri reageerde direct na de lezing uitgebreid op het verhaal van Van der Ploeg. Klik op dit bericht om de lezing terug te kijken.
Noortje Thijssen (wetenschappelijk bureau GroenLinks) en Ferd Crone (Curatorium WBS) spraken op1 mei over het gezamenlijke project van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en de Wiardi Beckman Stichting waarin hun groene en rode harten samenkomen: de transitie naar een groene industrie en de sociale kwestie die daarachter schuilgaat.
In de podcast 'Dichtbij het werk' spreek Hendrik Noten met lokale PvdA-politici over hun drijfveren, ervaringen en de betekenis van thema's als werk en inkomen op lokaal niveau. Een zoektocht naar de manieren waarop sociaal-democraten het verschil kunnen maken. 
Waterstof is onmisbaar in de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Maar groene waterstof is vooral schaars. Dat vraagt om weloverwogen keuzes in het kader van een groene industriepolitiek. Daarom organiseert PvdA Duurzaam samen met het wetenschappelijke Bureau van GroenLinks op 18 maart een online bijeenkomst.
Het CLB en de WBS organiseren een reeks online bijeenkomsten over de arbeidsmarkt, waarin lokale bestuurders hun plannen, inclusief beleid en uitvoering uiteen zetten. Op zaterdag 22 januari van 10:00-13:00 uur presenteren Richard Moti (wethouder) en Duygu Yildirim (raadslid) hun plannen voor Rotterdam. Meld je snel aan.
Wij gedenken Ed van Thijn (16 augustus 1934 – 19 december 2021). Als medewerker van de Wiardi Beckman Stichting schreef hij mee aan menig rapport van de stichting, en verschenen er talloze artikelen van zijn hand in S&D. In dit artikel een overzicht van zijn werk.
Opnieuw staat de PvdA op een kruispunt: meeregeren of niet? De samenwerking met andere linkse partijen intensiveren, en hoe dan? Wat zijn randvoorwaarden om een trauma zoals dat van ‘Rutte II’ te voorkomen? Politicologen en electoraal onderzoekers geven inzicht in de dilemma’s die voorliggen. Klik hier om de bijeenkomst terug te kijken.
Marnix Krop schrijft een politieke biografie die de grote lijnen, beheersende thema's en beslissende momenten in het leven van Wim Kok behandelt, als vakbondsvoorzitter, als PvdA-leider, als minister van Financiën en als voorman van twee 'paarse' kabinetten.
S&D is het tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting met politiek, wetenschap en essay en verschijnt zes keer per jaar. Een proefabonnement (3 nummers) is tijdelijk verkrijgbaar voor € 15. Bij dit proefabonnement ontvangt u als geschenk het boekje 'Beledigende Broccoli' van de nieuwe WBS-directeur Tim 'S Jongers.
Postuum - Op woensdag 19 februari overleed PvdA'er, hoogleraar en oud-minister van onderwijs Jos van Kemenade (82). Het grote ideaal van Jos van Kemenade was de middenschool - waarbij kinderen uit alle sociale klassen tot hun zestiende bij elkaar op school zouden blijven. Lees hier de artikelen terug die Jos van Kemenade scheef voor S&D.
Op maandag 2 december hield Frans Timmermans de Den Uyl-lezing met de titel ‘Groeien aan de grens’. De tekst van de lezing is gepubliceerd in S&D. Ook is het mogelijk deze terug te kijken.
Op 17 december 2018 hield José van Dijck de Den Uyl-lezing 'Publieke waarden in een online wereld' voor een volle zaal in de Rode Hoed te Amsterdam. De lezing is nu na te luisteren en na te lezen, inclusief reacties van Lodewijk Asscher en Paul Tang.
Sinds deze week kent Nederland een datavakbond. Het idee voor de datavakbond komt van Europarlementariër Paul Tang. Ook de Wiardi Beckman Stichting werkte aan de oprichting mee, onder andere door de inzet van WBS-stagiair Reinier Tromp en WBS-directeur Klara Boonstra. De datavakbond zelf is politiek neutraal.
NRC 22 september 2017 - Zodra een flexwerker zijn rechten claimt, is de kans groot dat hij zijn werk verliest, schrijft hoogleraar arbeidsrecht Klara Boonstra. Onzeker werk is volop in het nieuws. Maandagavond in Nieuwsuur: oproepkrachten hebben eigenlijk veel meer rechten dan ze denken. Vorige week in de kranten: maaltijdbezorgers op de fiets die eerst werknemers waren worden door Deliveroo omgekat tot zelfstandigen.