Op 30 januari presenteerden de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks de basis voor een nieuw links verhaal voor Nederland: ‘Samen onze toekomst in handen nemen’. Directeuren Noortje Thijssen van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en Tim ‘S Jongers van de Wiardi Beckman Stichting: “Dit is het startschot van de inhoudelijke dialoog binnen en buiten onze partijen, en een ideologisch fundament om samen op verder te bouwen.” 

In het gezamenlijke stuk wordt de analyse gemaakt dat de sociale en groene strijd lang als twee losse gevechten werden gezien, maar dat de uitbuiting van de mens en de natuur dezelfde oorzaken én oplossingen hebben. Tim ‘S Jongers: “Als we de klimaatcrisis niet aanpakken dan staat de bestaanszekerheid voor ons allen op het spel.” Noortje Thijssen: “De transitie die nodig voor ons klimaat kan alleen slagen als die rechtvaardig is, en we voor iedereen een waardig en vrij bestaan kunnen garanderen.”

De wetenschappelijke bureaus constateren dat de oplossing voor zowel de groeiende ongelijkheid als klimaatverandering dezelfde is; stoppen met de eenzijdige focus op economische groei en bouwen aan een groene welzijnseconomie waarin niet de markt, maar de overheid en burgers weer de macht in handen krijgen. 

Gezamenlijk gesprek 

Tijdens de congressen van GroenLinks en de PvdA op 4 februari in Den Bosch start het gezamenlijke gesprek. Daarna organiseren de partijen bijeenkomsten door het land om het gesprek te vervolgen. “We roepen niet alleen leden, maar iedereen die mee wil bouwen aan een nieuw links verhaal op om in gesprek te gaan over wat nodig is om de klimaat- en ongelijkheidscrisis aan te pakken.” 

Lezen of luisteren

Klik hier om 'Samen onze toekomst in handen nemen' te lezen. Luister je liever? Tim 'S Jongers en Noortje Thijssen namen een podcast op waarin ze vertellen over het discussiestuk. Die kun je hier luisteren.

Tim 'S Jongers schreef een column voor de S&D waarin hij vertelt hoe en waarom we samenwerken met het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. Lees de column hier.

Congres Den Bosch op 4 februari 

Kom je op zaterdag 4 februari naar het congres van de PvdA en GroenLinks in Den Bosch? Tussen 13:30 - 14:30 uur gaan Tim 'S Jongers en Noortje Thijssen in gesprek met Attje Kuiken, Jesse Klaver en natuurlijk de leden over een gezamenlijk links verhaal. Kom ook! 

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers