Op deze pagina vind je een overzicht van onze directeur Tim 'S Jongers en onze onderzoeken en publicaties in de media. 
 

2023
 

Tim 'S Jongers in de Tegenlicht aflevering 'de Kloofdichters'

22 januari 2023

VPRO Tegenlicht laat de kloven zien die dwars door Nederland lopen, maar vooral de mensen die die kloven proberen te dichten. Want die kloven, dat zijn er bijna teveel om op te noemen: die tussen hoger- en lageropgeleiden, tussen vaste contracten en flexwerkers, tussen huizenbezitters en huurders, tussen kansrijk en kansarm, tussen vermogend en verschuldigd. 

In deze aflevering staat het verhaal van onze directeur Tim 'S Jongers centraal. In de aflevering noemt hij bijvoorbeeld de ‘hoopvollen’ en de ‘hooplozen’. Hij zegt bewust ‘hooploos’ en niet ‘hopeloos’, omdat hij ervan overtuigd is dat wij deze mensen wel weer hoop kunnen bieden. 

Kijk hier de aflevering terug.

Tim 'S Jongers bij NRC podcast 'Het Uur'

10 maart 2023

Armoede kruipt in je ziel en organen en laat je nooit meer los.’ Pieter van der Wielen praat met Tim 'S Jongers over de groeiende kloof tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’, en hoe dat kan leiden tot het aanbieden van een ‘beledigende broccoli’ aan kinderen die niet eens ontbijt hebben gehad. Over het belang van elkaar écht zien, voorbij de vooroordelen van ‘ongezonde keuzes’ en ‘eigen schuld’ van arme mensen. En waarom het beeld dat politici en ambtenaren allemaal zakkenvullers zijn niet klopt, maar een dosis ‘constructieve woede’ vanuit burgers wel op zijn plaats is.

Luister de podcast op NRC.nl of op Spotify, of zoek hem op in je favoriete podcast app. 

Tim 'S Jongers voor De Correspondent

Diverse columns en essays

Sinds 2022 is Tim 'S Jongers Correspondent Samenleven bij het online journalistieke platform De Correspondent. Hij schrijft essays en columns over o.a. armoede, de gezondheidskloof, het overbruggen van de leefwereld en de systeemwereld en solidariteit. Je vindt hier een overzicht van zijn essays en columns. 

En verder.. 
 

 • Tim 'S Jongers bij talkshow De Sociëteit over ongelijkheid in Nederland (12 maart 2023). 

 • Interview met Tim 'S Jongers bij het Oog op Morgen: 'Pleidooi voor minder elite in ambtenarij' (8 maart 2023). 

 • Interview met Tim 'S Jongers voor de Sociaal-Economische Raad: ‘Laten we het eerst eens hebben over mensen die níet arm zijn’ (7 maart 2023).

 • Opinie van Tim 'S Jongers in de Volkskrant: 'Als elk moment van de dag een strijd is tegen jezelf en de elementen, staat broccoli niet bovenaan je prioriteitenlijstje' (6 maart 2023).

 • Essay van Tim 'S Jongers en Ron Meyer in Vrij Nederland: 'Nederland is geen ‘hartstikke gaaf land’ voor de mensen die het vuile werk doen' (22 februari 2023). 

 • Tim 'S Jongers te gast bij de podcast Studio Tegengif over beledigende broccoli en de systeemwereld van digitale haardvuursessies (21 februari 2023).

 • Interview met Tim 'S Jongers in de Telegraaf: 'Linkse denker fel op de verzorgingsstaat 'Streng en schraal geworden'' (12 februari 2023). 

 • Profiel in de Volkskrant: 'Hoe een interview in de Volkskrant het leven van Tim ‘S Jongers op z’n kop zette' (1 februari 2023). 

 • Interview met Tim 'S Jongers en Noortje Thijssen (directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks) in de Volkskrant over het discussiestuk 'Samen onze toekomst in handen nemen' (30 januari 2023). 

2022
 

Tim 'S Jongers bij Het Marathoninterview, VPRO

24 december 2022

Op kerstavond was Tim ’S Jongers drie uur lang te gast bij Maaike Schoon in het Marathoninterview: "Sinds september is hij directeur bij de Wiarda Beckman Stichting. Daarvoor was hij senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. ’S Jongers ontworstelde zich aan een jeugd in armoede en onzekerheid en deed jarenlang buurtonderzoek naar wat er leeft bij mensen die in armoede leven. ‘Men gaat in achterstandswijken de pastinaak promoten, terwijl 90% van de kinderen niet ontbeten heeft’". 

Luister hier het interview terug, ook te vinden in je favoriete podcast app. 

Tim 'S Jongers te gast bij Buitenhof

4 september 2022

Door exploderende energieprijzen, torenhoge inflatie en sterk stijgende huurprijzen hebben vooral minima en middeninkomens een zware tijd. Doet het kabinet genoeg om deze groepen te behoeden voor een naderende armoedeval? Weten politici wel wat armoede is? Tim 'S Jongers schoof aan bij Buitenhof over armoede in Nederland en de zware winter die dreigt voor veel minima en middeninkomens. Is het kabinet op tijd met maatregelen?

Kijk het gesprek hier terug op YouTube. 


En verder.. 
 

 • Interview met Tim 'S Jongers in de Leeuwarder Courant: 'Politicoloog Tim ‘S Jongers pleit voor meer ervaring bij beleidsmakers tijdens lezing op NHL Stenden: 'Niks is zo discriminerend als een diploma'' (18 november 2022). 

 • Interview met Tim 'S Jongers in het Financieele Dagblad: 'Directeur PvdA-denktank: God behoede ons voor de menstruatiecoach' (7 oktober 2022).

 • Interview met Tim 'S Jongers in de krant Den Haag Centraal: 'Bijstand is geen hangmat, maar een wielklem’ (15 september 2022).

 • Essay van Tim 'S Jongers, Ahlam Benali en Marieke Breed in Vrij Nederland: 'Bestuurders, luister eens naar bewoners in plaats van ze de les te lezen' (12 september 2022). 

 • Interview met Tim 'S Jongers in Belgische krant De Standaard: 'Ik was een van de hooplozen, nu ben ik een van de hoopvollen’ (3 september 2022).