WBS-webinar: Kansen & risico’s van regeringsdeelname en linkse samenwerking.

Klik hier om deze WBS-webinar terug te kijken op ons YouTubekanaal

Opnieuw staat de PvdA op een kruispunt: meeregeren of niet? De samenwerking met andere linkse partijen intensiveren, en hoe dan? Wat zijn randvoorwaarden om een trauma zoals dat van ‘Rutte II’ te voorkomen? De Wiardi Beckman Stichting organiseert op 31 mei een online bijeenkomst waarin politicologen en electoraal onderzoekers inzicht geven in de dilemma’s die voorliggen.

Wanneer: Maandagavond 31 mei, van 19.30 tot 21.00 uur (online)
Sprekers: Matthijs Rooduijn, Philip van Praag, Menno Hurenkamp, Klara Boonstra
Moderator: Annemarieke Nierop
Productie: Wiljan Linders

Drie sprekers schreven een artikel over het onderwerp dat zij vanavond bespreken. U kunt de artikelen lezen door op de links te klikken.

Menno HurenkampNog niet is alles verloren

Matthijs Rooduijn – Something old, something new, nothing borrowed, nothing blue

Philip van Praag –  Linkse samenwerking: niet zonder de SP  

 

Over de sprekers

Menno

Menno Hurenkamp stelt in S&D de retorische vraag wie er baat hebben gehad bij de harde ingrepen van de verzorgingsstaat tussen 2012 en 2017. Niet de lagere en middeninkomens dus. Welke lessen volgen daaruit voor een mogelijke regeringsdeelname van de PvdA nu? Wat zijn de do's en don'ts?

Matthijs

Matthijs Rooduijn duidt op basis van verschillende politicologische studies die afgelopen jaar verschenen de fundamentele vraag wat er nu met sociaal-democratische partijen aan de hand is en hoe de PvdA het electorale tij kan keren? Rooduijn bespreekt vier strategieën die politicologen grofweg onderscheiden: 1) de oud-linkse strategie (richting SP), 2) een nieuw-linkse strategie (richting D66 en GL), 3) concurrentie met middenpartijen of 4) een links-nationalistische strategie. Welke strategie zou passen bij kabinetsdeelname door de PvdA op dit moment, en wat zouden daarvan de voor- en nadelen zijn?

Philip van Praag

Philip van Praag stelt dat we ons bevinden midden in een tijd van nieuwe verzuiling – maar nu tussen praktisch en theoretisch geschoolden. Voor een brede volkspartij als de PvdA is dat een problematisch gegeven, ook omdat linkse en progressieve partijen relatief weinig steun genieten onder laag en middelbaar opgeleide kiezers. Moet de PvdA wel een brede volkspartij willen blijven zijn? En wat betekent dat voor mogelijke kabinetsdeelname of linkse samenwerking?

Klara boonstra

Klara Boonstra constateert dat de mensen met wie het goed gaat de Tweede Kamerverkiezingen hebben gewonnen. Ze hamert erop dit in gedachten te houden bij een mogelijke kabinetsdeelname door de PvdA. Meeregeren als enige linkse volkspartij is alleen zinvol als de PvdA stevige verbeteringen weet te realiseren in de levens van mensen met een middeninkomen en lager inkomen.

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers