Op 7 februari 2024 organiseert PvdA Houten de 13e Arie Groeneveltlezing in Theater Aan de Slinger in Houten. De lezing wordt dit jaar verzorgd door oud-PvdA leider Job Cohen. Zijn referent is Tim ‘S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Job Cohen heeft in zijn loopbaan vele politieke en bestuurlijke functies vervuld. Hij is burgemeester van Amsterdam geweest, staatssecretaris van Onderwijs, staatssecretaris van Justitie, Eerste en Tweede Kamerlid voor de PvdA, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en rector aan de Universiteit Maastricht.

Job Cohen gaat in zijn lezing in op de toekomst van de progressieve beweging in Nederland. “De intensieve samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA in de Eerste en Tweede Kamer en in veel gemeenten, is een mooi begin, maar niet meer dan dat”. De oproep tot verregaande progressieve samenwerking is niet nieuw voor Cohen, al in 2004 pleitte hij voor versterken van de samenwerking tussen progressieve partijen. Als de tijd ooit rijp is voor een progressieve beweging, dan is het nu. Zeker nu de verschillen tussen links en rechts weer duidelijker worden, mag daar wat Cohen betreft wel energie in worden gestoken en moeten er samen belangrijke ijkpunten worden gedefinieerd: “Wat willen we nu echt bereiken?”.

Tim 's Jongers zal aansluitend ingaan op de lezing van Cohen. Ook hij heeft zich ingezet de progressieve samenwerking op een hoger plan te brengen. In 2024 bundelde hij zijn krachten met Noortje Thijssen, directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, om de discussienotitie "Samen onze toekomst in handen nemen" te schrijven. Ook is het gezamenlijke partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezing onder hun penvoering geschreven.

De Arie Groeneveltlezing van de PvdA Houten wordt voor de 13e keer gehouden. De lezing wordt jaarlijks gehouden ter ere van Arie Groenevelt (1927-2017), voormalig vakbondsleider en prominent lid van de PvdA Houten.

De inloop is woensdag 7 februari 2024 om 19:30 uur, de lezing start om 20:00 uur en eindigt om 22:00 uur. De locatie is Theater aan de Slinger (Slinger 40, Houten). Je kunt je hier gratis aanmelden

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers