Nu de zomer voor de deur staat delen we als medewerkers van de WBS graag lees-, luister- en kijktips voor aan het strand of zwembad, of in het park of de achtertuin. Welke boeken en artikelen vonden we inspirerend? Welke podcasts hielden ons aan onze oortjes of koptelefoon gekluisterd? Van non-fictie tot romans, van muziek tot geschiedenis, hieronder lees je de persoonlijke tips. 

Tim ‘S Jongers

“Ik heb tot nog toe een erg druk jaar achter de rug, mede door het schrijven en de publicatie van mijn nieuwe boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. Daarom wat oudere tips. Vooreerst raad ik graag de podcast Bob aan. Een dementerende grootmoeder heeft het constant over Bob, terwijl haar kleindochter nog nooit van Bob heeft gehoord. Heeft Bob wel of niet bestaan? Wat literatuur betreft, vond ik het boek Supergaaf van Robbert Wigt geweldig. Hij ontleedt daarin de taal van Mark Rutte. Tot slot was ik onlangs bij een concert van Amen Dunes; zijn albums Love en Freedom zijn perfecte muziek voor on the road deze zomer. En voor wie thuisblijft en wil bingen; Wild Wild Country (op Netflix) is een duizelingwekkende documentaire. Fijne vakantie!”

Annemarieke Nierop

“Een veellezer ben ik niet. Niet van literatuur in elk geval. Terwijl ik ooit Nederlands studeerde, dus je zou anders verwachten. Eigenlijk lees ik meestal maar één literatuurboek per jaar. En dat wil ik dan koesteren, ervan genieten zoals je van een met heel veel zorg bereide maaltijd geniet. Vorige zomer was het De waterman’ van Arthur van Schendel. Prachtig. De taal, de stijl, het verhaal. Dit jaar denk ik dat ik een ander boek van Van Schendel in mijn rugzak stop. Welke weet ik nog niet. Ik lees ook altijd wel werk-dingen. Oude sociaal-democratische rimram waar ik anders niet aan toekom. Een paar zomers terug had ik alle beginselprogramma’s van de PvdA geprint en mee naar Italië gesleept. Met een rood pennetje en mijn voeten in het water aantekeningen maken. Dit keer wil ik in elk geval het verslag nog een keer zorgvuldig lezen van het praatje dat Joop den Uyl op 23 september 1987 hield ten kantore van de WBS. Kort voor zijn overlijden dus. Over ‘Om de kwaliteit van het bestaan’. Dick Benschop en Aad Blok maakten daar een heel aardig stuk van voor S&D (S&D 1995/2, pp 51-61).”

Patricia Dinkela

"Tussen het drie functies en drie kinderen managen door heb ik minder tijd over om te lezen dan ik zou willen. Ik luister daarom tussen de bedrijven door (misschien iets te) veel podcasts en luisterboeken o.a. over antropologie, politiek en taal(gebruik).

In Bonte Was podcast verteld Olave Basabose -jurist, activist, feminist en auteur- over het belang van het afschaffen van neo-koloniaal taalgebruik met name binnen 'ontwikkelingsamenwerking'. In Spindoctors wordt het duidelijk dat hoe en wanneer je iets zegt tegenwoordig vaak meer teweeg brengt dan de inhoud.

De beste film dit jaar vond ik Sweet East, waarin een jonge vrouw door alle Amerikaanse subculturen heenreist. Surrealistisch en verrassend feministisch. En, omdat de stapel boeken in mijn woonkamer iets te groot wordt, wil ik deze zomer in ieder geval Theorie van de kraal, Kapitaal/Ras/Fascisme van Willem Schinkel en Rogier van Reekum uitlezen. Een radicaal boek onder andere over de relatie tussen fascisme en liberalisme.” 

Arjan Reurink

Mijn eerste leestip raakt aan het werk waar we bij de WBS momenteel mee bezig zijn: 'Het rechtvaardigheidsgevoel', van de Amerikaanse sociaalpsycholoog Jonathan Haidt. Dit populairwetenschappelijke boek geeft inzicht in de manier waarop mensen hun politieke standpunten doorgaans niet baseren op rationele afwegingen, maar op diepgewortelde morele intuïties en onderbuikgevoelens.

Mijn tweede leestip, 'The age of reform' van de Amerikaanse historicus Richard Hofstadter, gaat over de sociale en politieke hervormingen die plaatsvonden in Amerika tussen 1890 en 1940. Het boek analyseert de motieven, idealen, en strategieën van drie opeenvolgende hervormingsbewegingen: de Populisten, de Progressieven en de New Deal hervormers. Lees het boek met een gezonde dosis opportunisme en wellicht dat de parallellen met het heden de hoop doen ontsprankelen dat we, na een halve eeuw neoliberalisme, wellicht aan de vooravond staan van een nieuwe golf van progressieve hervormingen.

Tot slot een tip voor wie liever luistert dan leest: de podcast Wind of change. De invloed van popcultuur op politieke en sociale verandering heeft mij altijd gefascineerd. In deze podcast staat die invloed centraal, en wordt deze ook nog eens verteld in de vorm van een spannend spionageverhaal. De vraag waar de maker van de podcast een antwoord op probeert te vinden: heeft de CIA in de jaren ’80 het nummer Wind of Change van de Scorpions geschreven om het IJzeren Gordijn neer te halen?

Janneke Holman

“Door het jaar lees ik veel non-fictie over politiek, maatschappij en geschiedenis, dus vakanties gebruik ik om juist romans in te duiken. Toch kom ik vaak uit bij boeken, fictief of autobiografisch, die iets zeggen over een generatie, een duiding van de tijdgeest of grote historische ontwikkelingen door de ogen van personages. Denk hierbij aan ‘De jaren’ van Annie Ernaux, ‘De wereld van gisteren’ van Stefan Zweig of ‘De Glembays’ van Miroslav Krleza. Een paar maanden geleden las ik De perfecties’ van Vincenzo Latronico: een vlijmscherpe roman over de oppervlakkige zoektocht naar authenticiteit van hedendaagse expat-millennials in Europa. En als ik nog een luistertip mag geven: de geschiedenispodcasts van de Vlaamse radiozender Klara. Zoals de meerdelige podcastseries over de Franse revolutie, de Berlijnse muur, de Zonnekoning, de liefdes van Napoleon en de Vorstinnen van Vlaanderen (links naar Spotify, ook op andere platformen te vinden). 

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers