In de laatste week van juli overleed heel plotseling Marnix Krop, de biograaf van Wim Kok. Hij was decennialang betrokken bij ons instituut, onder andere als oud-medewerker en adjunct-directeur. In de jaren tachtig en negentig schreef Marnix als auteur en redacteur mee aan de jaarboeken voor het democratisch-socialisme. Tot 2017 publiceerde hij met enige regelmaat in S&D. Zijn stukken gingen vaak over de politiek en de sociaal-democratie in Europa. Daarbij werkte hij vaak samen met Paul Kalma, de oud-directeur van de WBS. In mijn tijd als WBS-directeur heb ik Marnix leren kennen als een zeer betrokken research fellow, eigenzinnig en zorgvuldig in zijn werk.

Twee dagen voor het treurige bericht van zijn overlijden had ik nog contact met hem. Terwijl hij op zijn vakantieadres in Portugal verbleef, waren we sollicitatiegesprekken aan het plannen voor de WBS-stagiair die hem het komende half jaar zou gaan assisteren. Marnix’ inschatting was dat zijn werk aan de biografie zo ver was gevorderd, dat dit de laatste stagiair in een reeks van veertien zou zijn. Het eerste deel van de biografie kwam uit in 2019, en het voornemen was het tweede deel in 2023 te publiceren.

Marnix hanteerde bij het werken aan de biografie van Wim Kok een eigen uiterst zorgvuldige methode. Aan de hand van belangrijke gebeurtenissen uit vooral het publieke leven van Wim Kok als vakbondsman en politicus, vroeg hij de stagiairs een achtergrondstuk te schrijven, waarna hij samen met de stagiair de bij die kwestie betrokken oud-politici interviewde. Met dat materiaal schreef Marnix vervolgens een hoofdstuk. Zo bood hij de studenten, vaak geschiedenis of politieke wetenschappen, via een blik op de recente geschiedenis een unieke kijk op de politieke wereld. En niet alleen hen uiteraard, maar ons allemaal. Het is eeuwig zonde dat hij het werk zelf niet kan afronden.

Wij wensen de familie heel veel sterkte bij het verdrietige verlies van Marnix.

Uit ons aller naam,

Klara Boonstra
Directeur WBS

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers