Skip to main content
tijdelijk menu
home
nieuws & agenda
S&D
publicaties
projecten
dossiers
over de wbs
zoeken in website
Zoek
Volg de WBS
Instagram
Linked
In
BlueSky
Facebook
MENU
nieuwsbrief en doneer
doneer
nieuwsbrief
S&D inlog
Drupal
Marijke Linthorst is redacteur van S&D en oud-Eerste Kamerlid namens de PvdA.
Publicaties
S&D Artikel [
12-04-2023
] -
Treintje
De verkiezingen voor de Provinciale Staten wekken regelmatig mijn ergernis op. Niet de verkiezingen als zodanig, maar de manier waarop deze gebruikt worden in een in een strategisch ‘spel’. Op de…
S&D Artikel [
24-02-2022
] -
Column Minder autonomie voor schoolbesturen
Door: Marijke LinthorstRedactielid S&D, oud Eerste Kamerlid Vóór corona begeleidde ik drie groepjes leerlingen van groep 8 op een basisschool in Amsterdam. Twee groepjes leerlingen die moeite…
S&D Artikel [
18-02-2021
] -
Column - Vitaal
Door: Marijke LinthorstRedacteur S&D, oud-Eerste Kamerlid PvdA De waardering voor verpleegkundigen is, zeker sinds corona, enorm toegenomen. Er wordt voor ze geklapt en er is de erkenning dat…
S&D Artikel [
14-12-2020
] -
Column - Groenlinks?
Door: Marijke LinthorstRedacteur S&D, oud-Eerste Kamerlid PvdA Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart hebben de PvdA en GroenLinks een verbond gesloten. Asscher en Klaver hebben…
S&D Artikel [
10-06-2020
] -
Column - Erkenning
Door: Marijke LinthorstRedacteur S&D, oud-Eerste Kamerlid PvdA De coronacrisis heeft voor een verschuiving gezorgd in de waardering van verschillende beroepsgroepen. Niet alleen artsen en…
S&D Artikel [
16-04-2020
] -
Column - Meer geld naar de zorg
Door: Marijke LinthorstRedacteur S&D, oud-Eerste Kamerlid PvdA Opeens staan ze in het middelpunt van de belangstelling, de zorgmedewerkers. Helden zijn het, met vitale beroepen, waar we voor…
S&D Artikel [
24-02-2020
] -
De overheid is geen marktpartij
Door: Marijke LinthorstRedacteur S&D Volgens verschillende onderzoeken is er in Nederland sprake van een groeiende tweedeling. Deze doet zich voor op tal van terreinen: wonen, werk, inkomen en…
Blog [
28-11-2019
] -
Zorghart
Begin deze maand stelde minister Slob € 460 mln extra beschikbaar voor het onderwijs. Terecht. Een behoorlijk salaris is niet alleen nodig omdat leerkrachten dat verdienen, maar ook voor de…
Blog [
12-11-2019
] -
Voorlopig laatste blog
Vier jaar geleden begon ik mijn onderzoek naar (de organisatie van) de zorg. Sinds drie jaar schrijf ik bijna wekelijks een blog over mijn bevindingen. Tot nu toe heb ik in de blogs vooral…
Blog [
04-11-2019
] -
Regie
De afgelopen weken zijn de blogs er bij ingeschoten, maar ik pak de draad nu weer op. In mijn laatste blog, van 23 september, schreef ik over de ‘mismatch’ tussen zorgvraag en zorgaanbod. Met name…
Blog [
23-09-2019
] -
Mismatch
In de blog van vorige week schreef ik dat een salarisverhoging van 5% voor de verpleegkundigen niet per definitie hoeft te betekenen dat de premies voor de zorgverzekering omhoog gaan. Er zijn tal…
Blog [
16-09-2019
] -
Aannames
Vorige week schreef ik over de salariëring van verpleegkundigen. De vakbonden willen 5% loonsverhoging, de werkgevers bij monde van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zeggen dit niet te…
Blog [
09-09-2019
] -
Schijntje
De afgelopen weken was er op twee fronten aandacht voor verpleegkundigen. Er was de commotie over de BIG II (de BIG regelt de registratie van beroepen in de gezondheidszorg, zodat niet de eerste de…
Blog [
02-09-2019
] -
Plafond
Deze zomer werd bekend dat zorgverzekeraar VGZ aan de Rotterdamse huisartsen heeft gevraagd om geen patiënten meer door te verwijzen naar het Ikazia ziekenhuis. De reden is niet dat het ziekenhuis…
Blog [
08-07-2019
] -
Keerpunt
In de Volkskrant van 2 juli 2019 stond een interview met Relinda Weil, bestuursvoorzitter van St Jansdal (het ziekenhuis dat de failliete IJsselmeerziekenhuizen heeft overgenomen). De kop van het…
Blog [
01-07-2019
] -
Treurig
Het was een week met treurig stemmend nieuws over de zorg. Woensdag onthulde Follow the Money, in samenwerking met Reporter Radio en het KRO-NCRV-programma Pointer, dat sommige zorgbedrijven…
Blog [
24-06-2019
] -
Erkenning
In het Volkskrant Magazine van 22 juni 2019 stond een reportage over hoogopgeleide vluchtelingen die in Nederland niet in hun vakgebied aan het werk kunnen. Twee plastisch chirurgen, een nierarts,…
Blog [
17-06-2019
] -
Stops
Op woensdag 12 juni meldde NRC dat het aantal ‘stops’ op de Spoedeisende Hulpposten (SEH) tussen 2015 en 2019 verdubbeld is. Een stop betekent dat een SEH vol is en er geen patiënten meer bij kan…
S&D Artikel [
13-06-2019
] -
Directe verkiezingen voor de Eerste Kamer
De Eerste Kamer dreigt te verworden tot stempelmachine van de Tweede Kamer. Gelukkig is er een simpele oplossing voorhanden. Als de leden van de Eerste Kamer direct worden gekozen, kunnen ze veel…
Blog [
27-05-2019
] -
Goed
Het is onmiskenbaar dat de geneeskunde steeds specialistischer wordt. Iedere medisch specialist, van chirurg tot oncoloog, richt zich steeds meer op een specifiek deelgebied. Het voordeel is dat ook…
Blog [
15-04-2019
] -
Bekostiging
Vandaag berichtte de Volkskrant dat er voor de ziekenhuiszorg een ‘kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ is aangesteld. Van sommige medische ingrepen staat vast dat zij geen effect hebben,…
S&D Artikel [
11-04-2019
] -
‘Den Uyl kende geen dedain’
Jongeren kunnen zich nauwelijks een voorstelling maken van de tijdgeest waarin Joop den Uyl politiek actief was. Dat hoeft natuurlijk niet te verbazen, maar jammer is het wel. Het bijzondere van Den…
Blog [
08-04-2019
] -
Capaciteit
Vorige maand verscheen het Capaciteitsplan 2020-2023, een berekening van het benodigde aantal opleidingsplaatsen tot medisch specialist en, daarvan afgeleid, het aantal studenten geneeskunde dat…
Blog [
25-03-2019
] -
Verleiding
Vorige week waren er verkiezingen. Dinsdagavond was het slotdebat waaraan alle lijsttrekkers van de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen deelnamen. De opzet van het debat was dat…
Blog [
18-03-2019
] -
Onderzoek
Vorige week schreef ik over de verschillen in behandeling tussen intramurale en extramurale zorgvoorzieningen, die tot onwenselijke situaties leiden. Dit spitst zich toe op de mogelijkheid om winst…
Blog [
11-03-2019
] -
Signaal
Vorige week brachten de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gezamenlijk een zogenoemde ‘Signalering’ uit. In dit document constateren beide organisaties…
Blog [
04-03-2019
] -
Belang
Afgelopen week maakte minister Wopke Hoekstra bekend dat de Nederlandse staat een belang van ruim 12% had verworven in Air France-KLM. Dit belang is, zoals beoogd, inmiddels toegenomen tot 14%.…
Blog [
18-02-2019
] -
Hoop
De afgelopen weken hebben zich op het gebied van de zorg twee hoopvolle ontwikkelingen voorgedaan. Op 16 januari opende minister Bruins (VWS) het laboratorium van apotheker Paul Lebbink. Lebbink…
Blog [
28-01-2019
] -
Onbekend
Op de site van Skipr van 21 januari jl. staat een interessante blog van Jaap van den Heuvel, bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Ziekenhuis. Hij betoogt dat met het faillissement van MC Slotervaart…
Blog [
17-12-2018
] -
Ervaring
In de NRC van het afgelopen weekend stond een ‘twistgesprek’ tussen zorgverzekeraar Ton van Houten en bijzonder hoogleraar Marktordening in de Gezondheidszorg Marco Varkevisser over de budgetpolis.…
Blog [
10-12-2018
] -
Keuzes
In de zorgakkoorden die het ministerie van VWS, de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars met elkaar sluiten, wordt afgesproken met welk percentage de zorgkosten maximaal mogen stijgen. Van alle…
Blog [
03-12-2018
] -
Lef
In mijn blog van 3 september schreef ik over het verzoek van geneesmiddelenfabrikant Leadiant aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ) om onderzoek te doen naar de bereiding van een medicijn…
Blog [
26-11-2018
] -
Transparantie
In de NRC van 22 november stond een reconstructie van het optreden van minister Bruins van VWS rondom de faillissementen van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Het is een ontluisterende…
Blog [
19-11-2018
] -
Fair
De opmerking die minister De Jonge anderhalve week geleden maakte bleef de afgelopen tijd door mijn hoofd spelen. De Jonge hekelde het gegeven dat met name wijkverpleegkundigen steeds vaker geen…
Blog [
12-11-2018
] -
Black box
Afgelopen zaterdag kopte de Volkskrant dat het kabinet de aanval inzet op zorg zonder prijsafspraak.1 Op dit moment mogen zorgverzekeraars op niet-gecontracteerde zorg een korting op de vergoeding…
Blog [
05-11-2018
] -
Businessmodel
In de ‘slipstream’ van de debatten over de ondergang van het Slotervaartziekenhuis (en de dreigende ondergang van de IJsselmeerziekenhuizen) werd gerefereerd aan de benchmark die accountants- en…
Blog [
29-10-2018
] -
Faillissement
Het faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen heeft de afgelopen week tot een stortvloed aan analyses en commentaren geleid. Daarbij worden soms ongefundeerde uitspraken gedaan…
Blog [
15-10-2018
] -
Onderhandelingsmacht
Vorige week demonstreerden de fysiotherapeuten bij het kantoor van zorgverzekeraar VGZ. Hun klachten waren gericht tegen alle zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten moeten zich houden aan het aantal…
Blog [
01-10-2018
] -
Hinderpalen
Bijna 4 jaar geleden stemde ik, met andere Eerste Kamerleden, tegen het wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze te beperken. De gedachte achter het wetsvoorstel was dat zorgverzekeraars meer…
Blog [
17-09-2018
] -
Bezetting
In de blog van 9 juli, de laatste vóór de zomervakantie, schreef ik over het boek “Dit doet even pijn” van Adam Kay. Kay was een specialist in opleiding in het Verenigd Koninkrijk, die in het zicht…
Blog [
10-09-2018
] -
Obligaties
Op 31 augustus jl. maakte ziekenhuis Bernhoven bekend dat het hele personeel in staat wordt gesteld om obligaties te kopen en daarmee op termijn mede-eigenaar van het ziekenhuis te worden. Medisch…
Blog [
03-09-2018
] -
Dure medicijnen
Eén van de meest opmerkelijke gebeurtenissen op het gebied van de zorg deze zomer was het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ). In augustus gelastte de IGZ het Amsterdam…
S&D Artikel [
27-08-2018
] -
Soms volgt de Eerste Kamer niet
In juni verscheen Tussenstand, de tussentijdse bevindingen van de Staatscommissie Parlementair Stelsel. Centrale vraag van de commissie is in hoeverre ons parlementaire stelsel in staat is om in een…
Blog [
09-07-2018
] -
Druk
De National Health Service (NHS), het gezondheidsstelsel in het Verenigd Koninkrijk, staat aan verschillende kanten onder druk. Ziekenhuizen kampen met overvolle wachtkamers door een gebrek aan…
Blog [
02-07-2018
] -
Sigaar
Vorige week besloot minister Bruins (VWS) het mes te zetten in de kortingen op premies van collectieve zorgverzekeringen. De legitimatie voor deze korting is dat een collectiviteit bestaat uit…
Blog [
25-06-2018
] -
Sturen
De vraag hoe de kostenstijging in de zorg beperkt kan worden, leidt tot steeds gedetailleerdere voorstellen om werkwijzen te uniformeren en te protocolleren. Maar er is af en toe ook sprake van een…
Blog [
11-06-2018
] -
Substitutie
Er is een groot tekort aan medisch personeel, vooral aan (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Dit leidt tot uitstel van operaties en oplopende wachtlijsten. Toch meldde de Volkskrant op vrijdag 8…
Blog [
04-06-2018
] -
Tegenstrijdigheden
In januari van dit jaar is het ‘Kwaliteitskader Spoedzorg’ aangeboden aan het Zorginstituut Nederland. In dit kwaliteitskader proberen elf bij spoedzorg betrokken organisaties inhoudelijke…
Blog [
14-05-2018
] -
Zeggenschap
Eén van de voordelen van vakanties (in dit geval de meivakantie) is dat je op een andere manier naar de wereld kijkt. Je ziet soms verbanden die je in de hectiek van het dagelijks bestaan ontgaan.…
Blog [
23-04-2018
] -
Zorgkosten en de logica van de financiën
De betaalbaarheid van de zorg staat weer in het middelpunt van de (beleidsmatige) belangstelling. Zorgverzekeraars Achmea en CZ verwachten dat de premies zullen stijgen om de noodzakelijke buffers…
Blog [
09-04-2018
] -
Kiezen
In de Volkskrant van zaterdag jl. stond een mooie column van Bert Wagendorp over de spagaat van de zorgverzekeraars. Enerzijds worden zij door de farmaceutische industrie gedwongen extreem hoge, niet…
Blog [
26-03-2018
] -
Wensen
In 2005 deed Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) een…
Blog [
19-03-2018
] -
Zeeland
In de blog van 26 september 2016 schreef ik over de plannen om de gezondheidszorg in Zeeland toekomstbestendig te maken. Als gevolg van de krimpende en vergrijzende bevolking was een nieuwe,…
Blog [
12-03-2018
] -
Meedenken
De Nederlandse gezondheidszorg is vormgegeven in een stelsel van gereguleerde marktwerking. Marktwerking zou de zorg kwalitatief beter en goedkoper moeten maken; regulering dient om de…
Blog [
05-03-2018
] -
Meten met twee maten
In de blogs van de afgelopen weken schreef ik dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlandse burgers bereid zijn voor wat betreft de zorgkosten solidair met elkaar te zijn. Op één…
Blog [
26-02-2018
] -
Risicofactor
Uit het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de solidariteit in de zorg, waarover ik vorige week schreef, blijkt niet alleen dat Nederlandse burgers veel waarde hechten aan…
Blog [
19-02-2018
] -
Motieven
Vorige week schreef ik over het NIVEL-onderzoek dat een afname constateerde van de bereidheid om aan de zorg voor anderen te betalen. Aan de uitkomsten van dit onderzoek vallen twee dingen op. De…
Blog [
12-02-2018
] -
Aanpraten
De veronderstelling dat financiële prikkels een positief effect hebben op de inzet van mensen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen in onze samenleving. Zozeer dat deze aanname vaak niet…
Blog [
05-02-2018
] -
Toekomstvisie
In december 2017 verscheen het rapport ‘Visie op de toekomst van de Nederlandse zorgverzekeraars’ van De Nederlandse Bank (DNB). DNB beschrijft als toezichthouder op de zorgverzekeraars een aantal…
Blog [
29-01-2018
] -
Sturen
Eén van de belangrijkste veranderingen in de zorg, stelt Marcel Levi, is dat er een steeds groter beroep op wordt gedaan door ouderen met meerdere aandoeningen. Levi acht het van belang dat deze…
Blog [
22-01-2018
] -
Grondslagen
In ons huidige stelsel hebben de zorgverzekeraars de opdracht gekregen om de kosten van de zorg te bewaken. Binnen het door de minister vastgestelde budgettair kader (het totale bedrag dat aan zorg…
Blog [
15-01-2018
] -
Compartimenten
Op 12 december vorig jaar zond KRO/NCRV in de serie ‘Tussen meten en weten’ een aflevering uit over de gezondheidszorg. Het programma onderzocht of meer meten ook daadwerkelijk leidt tot grotere…
Blog [
18-12-2017
] -
Hulpmiddelen
Vorige week schreef ik over de mogelijke voordelen van populatiebekostiging, in combinatie met een regionaal budget en ‘shared savings’. Shared savings houdt in dat besparingen die één partij…
Blog [
11-12-2017
] -
Lijntjes
Soms komen lijnen waarvan je dacht (of waarvan ik althans dacht) dat ze los van elkaar staan, op natuurlijke wijze samen. In de blog van 9 januari van dit jaar heb ik het voorstel gedaan om de DBC’s…
Blog [
04-12-2017
] -
Bekostiging
Algemeen wordt erkend dat de bekostigingssystematiek in de zorg (betaling per verrichting) verkeerde prikkels in zich heeft. De neiging tot overbehandeling is één van de bekendste. In de Harvard…
Blog [
27-11-2017
] -
Toekomst
In de blog van 4 september schreef ik over de ‘mismatch’ tussen het aantal basisartsen en het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. Er zouden zich méér artsen willen specialiseren dan dat er…
Blog [
20-11-2017
] -
Kruispunt
In de Volkskrant van 11 november jl. lieten de bestuursvoorzitters van de vier grote zorgverzekeraars hun licht schijnen over de stijging van de zorgkosten. De zorg slokt bijna een derde van de…
S&D Artikel [
14-11-2017
] -
Met twee maten
Er was het afgelopen jaar veel belangstelling voor rulings: langjarige op maat gemaakte belastingafspraken tussen de fiscus en veelal buitenlandse bedrijven. waarbij de belastingdruk voor deze…
Blog [
13-11-2017
] -
Nog een RVS-advies
Het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) om de farmaceutische industrie stevig aan te pakken (advies Ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen) heeft deze week terecht veel…
Blog [
06-11-2017
] -
Opmerkelijke keuzes
Eén van de beste resultaten die minister Schippers bereikt heeft, is dat zij er in geslaagd is de kosten van de gezondheidszorg beheersbaar te maken. Veel maatregelen zijn gericht op het terugdringen…
S&D Artikel [
05-11-2017
] -
Verschil
Een van de opmerkelijkste onderdelen van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is de aandacht voor de Bes-eilanden: ‘Voor de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft Nederland een…
Blog [
30-10-2017
] -
Regie
Het is een nieuwe trend dat ziekenhuizen niet alleen worden afgerekend op hun medische prestaties, maar ook op de ‘patiëntgerichtheid’. DVJ Insights, een marketingadviesbureau, deed hier in 2016…
Blog [
17-10-2017
] -
KWF
Het ziet ernaar uit (er komt nog een onderhandelingsronde) dat voor het eerst een effectief werkend medicijn niet in het verzekerde basispakket komt. Orkambi, een geneesmiddel tegen taaislijmziekte,…
S&D Artikel [
10-10-2017
] -
Een fatsoenlijke overheid meet niet met twee maten
Wat verklaart de zorgen van Nederlanders over de islam? Een onderbelichte factor is wankelmoedig optreden van hogerhand, meent Marijke Linthorst. Een overheid die voor gelovigen andere regels laat…
Blog [
10-10-2017
] -
De overheid moet ook naar zichzelf kijken
We staan aan de vooravond van grote veranderingen in de zorg. Natuurlijk worden deze ingegeven door bezuinigingen, maar de verantwoordelijke bewinds-personen hebben ook een andere aanpak voor ogen.…
Blog [
09-10-2017
] -
Wild
Op maandag 2 oktober gaf Sonja Willems, de hoogste baas van Janssen, een interview in het Financieel Dagblad. Janssen is de Nederlandse farmatak van het Amerikaanse bedrijf Johnson&Johnson. Het…
Blog [
02-10-2017
] -
Circus
Bij de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006 is een aantal uitgangspunten geformuleerd. De nieuwe wet moest leiden tot verbetering van de kwaliteit van de zorg en beheersing van de kosten.…
Blog [
18-09-2017
] -
Anders denken
Twee weken geleden schreef ik over arbeidsmarktpositie van (aankomend) medisch specialisten. Eén van de conclusies was dat oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken soms niet van de grond komen…
Blog [
11-09-2017
] -
Eigen risico
Sinds 1 januari 2008 geldt voor alle voor ziektekosten verzekerden van 18 jaar en ouder een verplicht eigen risico. In 2008 was het verplicht eigen risico €150, dit jaar is het €385. Het eigen risico…
Blog [
04-09-2017
] -
Win-win
De arbeidsmarktpositie van aankomend medisch specialisten lijkt in snel tempo te verslechteren. Het aantal opleidingsplaatsen is gedaald van 1446 in 2011 naar 1228 in 2017. Voor 2018 wordt een…
S&D Artikel [
13-07-2017
] -
Neem de economie van de economen af
De PvdA heeft zich te lang koest gehouden over de economie. Hoezo zouden er geen alternatieven zijn? De sociaal-democratie heeft wel degelijk een eigen analyse, maar die moet steviger uitgedragen…
Blog [
10-07-2017
] -
Tussenbalans
Twee jaar geleden begon ik met mijn onderzoek naar (de organisatie van) de zorg en sinds september vorig jaar doe ik wekelijks verslag van mijn bevindingen. Tijd voor een tussenbalans met de voor mij…
Blog [
03-07-2017
] -
Regels
In Skipr van 19 juni jl. vertelt Nika Stegeman over een thuiszorgorganisatie die een navordering van de fiscus kreeg van € 6.5 mln. Eén zin in de statuten bleek niet overeen te komen met de vereisten…
Blog [
26-06-2017
] -
Aanpakken
In mijn blogs probeer ik iedere week een ander aspect van de gezondheidszorg te belichten. Maar soms is een misstand zo schrijnend en hardnekkig dat je niet anders kunt dan erop terug te komen. Dat…
Blog [
19-06-2017
] -
Eigendom
Vorige week schreef ik over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het initiatiefwetsvoorstel om zorgverzekeraars te verbieden winst uit te keren. De bedoeling van dit wetsvoorstel…
Blog [
12-06-2017
] -
Adviezen 2
Vorige week schreef ik over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangaande het initiatiefwetsvoorstel ‘Verbod winstuitkering door zorgverzekeraars’. In die blog ging het met name om de…
Blog [
06-06-2017
] -
Adviezen
Op dit moment ligt het initiatiefwetsvoorstel ‘Verbod winstuitkering door zorgverzekeraars’ ter behandeling bij de Eerste Kamer. Tijdens de eerste schriftelijke ronde is door een aantal Kamerleden…
Blog [
29-05-2017
] -
GGZ
De Volkskrant van 20 mei jl. berichtte over een nieuwe instelling voor geestelijke gezondheidszorg: Vitalis. Vitalis richt zich op mensen met burn-out, stress, depressie en overgewicht. Onderdeel van…
Blog [
22-05-2017
] -
Bedrijfsvoering
Minister Schippers probeert al jaren om winstuitkering door ziekenhuizen mogelijk te maken. Meestal is de toenemende kapitaalbehoefte van zorginstellingen de aanleiding. Dat was bijvoorbeeld het…
Blog [
15-05-2017
] -
Participatiemodel
Vorige week schreef ik over het onderzoek dat minister Schippers heeft laten doen naar de mogelijkheden om te bevorderen dat medisch specialisten in hun samenwerking met ziekenhuizen kiezen voor het…
Blog [
09-05-2017
] -
Gelijkgerichtheid
Sinds 2015 worden ziekenhuizen integraal bekostigd. Dit wil zeggen dat zij één bedrag krijgen waaruit alle kosten, ook de honoraria van de medisch specialisten, betaald moeten worden. In principe kan…
Blog [
02-05-2017
] -
Farma
In Buitenhof van 30 april jl. vond een interessante gedachtewisseling plaats tussen Marcel Levi, sinds 1 januari Chief Executive bij UCLH (een organisatie van vijf universitaire ziekenhuizen in…
Blog [
25-04-2017
] -
Markt
Ons gezondheidszorgsysteem is vormgegeven als een stelsel met gereguleerde marktwerking. De basis is concurrentie. Zorgverzekeraars strijden om de gunst van de verzekerden met een goed pakket tegen…
Blog [
10-04-2017
] -
Hoofdlijnenakkoord
Vorige week schreef ik op deze plek dat het budgettair kader (het bedrag waarmee de zorgkosten jaarlijks maximaal mogen groeien) de meest effectieve maatregel is geweest om de uitgaven voor de zorg…
Blog [
03-04-2017
] -
Budgetplafond
In Skipr (tijdschrift voor de zorg) van 30 maart jl. staat een opmerkelijke blog van Frank van der Lee en Chris van den Haak. De auteurs zijn partners/onderzoekers van de branchegroep Zorg van BDO,…
Blog [
27-03-2017
] -
Snoepjes
In de blog van 6 maart jl. schreef ik over de risico’s van winstuitkering in de zorg, zowel door ziekenhuizen als door zorgverzekeraars. Ik heb me daarbij beperkt tot twee aspecten: bij…
Blog [
20-03-2017
] -
Ziek
Eind vorig jaar verscheen “De zorg is doodziek”. In dit boek analyseert vaatchirurg Cees Wittens het functioneren van ziekenhuizen in Nederland en komt hij met een alomvattend voorstel hoe het beter…
Blog [
13-03-2017
] -
Campagne
Aanstaande woensdag zijn de verkiezingen. De zorg heeft een belangrijke rol in de campagne gespeeld. Over de geldverslindende administratieve bureaucratie en het Nationaal Zorgfonds heb ik in eerdere…
Blog [
06-03-2017
] -
Geloof
Duurzame groei op lange termijn kan op gespannen voet staan met de rendementseisen van aandeelhouders. Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever, heeft het dezer dagen aan den lijve ondervonden.…
Blog [
27-02-2017
] -
Opties
De Volkskrant van 15 februari jl. berichtte over de sluiting van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) in Utrecht. De FPKM was de enige onderzoeksinstelling die bij vermoeden van…
Blog [
20-02-2017
] -
Onderscheid
In de blog van 19 december 2016 hield ik een pleidooi om de inkooprol van de zorgverzekeraars te regionaliseren. Eén zorgverzekeraar onderhandelt in een bepaalde regio met alle zorgaanbieders, de…
Blog [
13-02-2017
] -
Mal
Onder het containerbegrip ‘zorg’ worden verschillende vormen van zorg geschaard. Als we ons beperken tot de ‘cure’ (zeg maar: het beter maken, en niet de ‘care’ zoals die in verpleeg- en…
Blog [
06-02-2017
] -
Logica
Veel mensen vragen zich af of de zorg zich wel leent voor marktwerking. Dat geldt in nog sterkere mate voor eerstelijnsgezondheidszorg. De eerstelijnsgezondheidszorg omvat beroepsgroepen als…
Blog [
30-01-2017
] -
Vastgoed
Eén van de grote opgaven (naast alle andere) voor de verzorgings- en verpleeghuissector is de afgelopen jaren het afstoten van gebouwen geweest. Naarmate mensen langer thuis willen en moeten wonen en…
Blog [
23-01-2017
] -
Zorgfonds
Vrijdag 20 januari jl. was ik op een symposium van het Nationaal Zorgfonds. Ik heb veel waardering voor dit initiatief. Iedereen wordt van harte uitgenodigd mee te denken en er is brede steun, zo…
Blog [
16-01-2017
] -
Ondanks
In de liberale opvatting is de overheid log en bureaucratisch, terwijl de markt zorgt voor dynamiek en innovatie. Door concurrentie van aanbieders van producten ontstaat een optimale match tussen…
Blog [
09-01-2017
] -
Keerpunt
In Medisch Contact van 14 december jl. stond een hilarisch stuk van Marcel Levi, tot 1 januari van dit jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC. Naar aanleiding van alle discussies en…
Blog [
19-12-2016
] -
Zorgverzekeraars 2
In Buitenhof van 6 november jl. gingen Marcel Levi, tot 1 januari a.s. bestuursvoorzitter van het AMC, en Ab Klink, lid van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar VGZ, met elkaar in debat over…
Blog [
12-12-2016
] -
Zorgverzekeraars
Voor veel mensen zijn zorg-verzekeraars de kwaaie pier. Zij proberen op de stoel van de arts te gaan zitten en dwingen, vooral kleinere, zorgaanbieders om te ‘tekenen bij het kruisje’. Een graadmeter…
Blog [
05-12-2016
] -
Potjes
De afgelopen weken is er veel aandacht geweest voor de overbelaste Spoedeisende Hulpposten (SEH). Een belangrijke oorzaak voor de overbelasting vormt het feit dat veel ouderen niet meer terecht…
Blog [
28-11-2016
] -
Zinnig en zuinig
Vrijdag 25 november jl. ontving minister Schippers een beter-niet-doen-lijst van ruim dertienhonderd verrichtingen in de gezondheidszorg, waarvan het nut op zijn minst betwijfeld wordt. De…
Blog [
21-11-2016
] -
Lusten en lasten
In Nederland, maar ook elders, is in de gezondheidszorg een ontwikkeling gaande om routine-behandelingen te verplaatsen van ‘dure’ ziekenhuizen naar gespecialiseerde klinieken of dagcentra. De…
Blog [
14-11-2016
] -
Transparantie
Op zaterdag 12 november jl. sloot de NRC haar onderzoek naar de tarieven in de gezond-heidszorg af. De conclusie kan in één zin worden samengevat: er valt geen peil op te trekken. Minister Schippers…
S&D Artikel [
06-11-2016
] -
De noodzaak van een Europa van waarden
De Brexit heeft aangetoond dat Europa socialer moet. Als dat niet op Europees niveau verwezenlijkt kan worden, is het aan nationale overheden om in te grijpen. In 1978 studeerde ik af op een…
Blog [
06-11-2016
] -
Bezinning
Onlangs sprak ik met iemand die nauw betrokken is geweest bij het ontwerp van het huidige zorgstelsel. Hij was het met me eens dat er door zorgverzekeraars nog nauwelijks wordt ingekocht op kwaliteit…
Blog [
31-10-2016
] -
Profijt
Afgelopen donderdag, 28 oktober, kwam het Centraal Plan Bureau (CPB) met een Policy Brief: “Financiering van de zorg op de lange termijn.” Het CPB gaat er van uit dat, bij een reële groei van de…
Blog [
24-10-2016
] -
Ideologie en praktijk 2
De gedachte achter het huidige zorgstelsel is dat zorgverzekeraars jaarlijks met zorgaanbieders onderhandelen over de kwalitatief beste zorg tegen de laagst mogelijke prijs. Voor veel zorg-aanbieders…
Blog [
17-10-2016
] -
Vertrouwen
Op 13 september jl. heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten in verband met het verbeteren van toezicht, opsporing, naleving…
Blog [
10-10-2016
] -
24-uursdienst
Op 15 juli van dit jaar trokken twee hoogleraren en praktiserend specialisten, de heren Klein en Legemate, in de Volkskrant aan de bel. Zij pleitten voor het afschaffen van de 24-uursdiensten voor…
Blog [
03-10-2016
] -
Dwanglicentie
In de NRC van zaterdag 1 oktober jl. beschrijft redacteur Karel Berkhout haarscherp waarom het nieuwe geneesmiddel voor hepatitis-c, sofosbuvir, zo duur is. De fabrikant berekent niet de kostprijs…
Blog [
26-09-2016
] -
Ideologie en praktijk
Er is een tendens om eenvoudige verrichtingen weg te halen bij academische ziekenhuizen. Op het eerste gezicht lijkt dat ook logisch. Waarom zou je een dure behandeling in een Universitair Medisch…
Blog [
19-09-2016
] -
Schadelast
De laatste jaren is de gezondheidszorg vooral beschouwd als een product. De kosten van de gezondheidszorg worden beschouwd als een ‘schadelast’, patiënten als consumenten. Dat laatste klopt overigens…
Blog [
12-09-2016
] -
Collectieve bezigheidstherapie?
Zorgverleners houden meestal niet van administratie. Zij willen patiënten beter maken. Toch mag ook van hen worden verwacht dat zij zo efficiënt mogelijk omgaan met gemeenschapsgeld. De afgelopen…
Blog [
05-09-2016
] -
Ereschuld
In december 2014 stemde ik, met anderen, tegen het wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze te beperken. Minister Schippers wilde met dit wetsvoorstel de zorgverzekeraars méér mogelijkheden geven om te…
Blog [
05-09-2016
] -
Tarieven
Begin augustus maakte zorgverzekeraar CZ de tarieven bekend van verrichtingen met een prijs tot €885. Op het openbaar maken van deze tarieven was onder meer aangedrongen door de Consumentenbond. Het…
S&D Artikel [
13-07-2016
] -
Het onderwijs schreeuwt om differentiatie
In de vorige S&D kaartte Jaap Dronkers aan dat de ongelijkheid in het onderwijs toeneemt. Diederik Samsom kwam daarop met een pleidooi voor ‘De nieuwe school’. Hier nemen S&D-redacteur…
S&D Artikel [
30-04-2016
] -
Column - Second best
In de afgelopen weken stond de positie van Diederik Samsom ter discussie. Aanleiding zijn de peilingen, waar sommige partijgenoten zenuwachtig van worden. Nu ligt het probleem van de slechte…
Blog [
05-11-2015
] -
De worsteling met migratie
Naast de slachtoffrs van Assad en IS wagen ook economische vluchtelingen de oversteek naar Europa. Maar terwijl politieke en oorlogsvluchtelingen asiel krijgen, worden de economische teruggestuurd.…
S&D Artikel [
19-10-2015
] -
De worsteling met migratie
-> Marijke Linthorst - De worsteling met migratie
Blog [
22-09-2015
] -
De sluipende tweedeling in het onderwijs
Staatssecretaris Dekker wil basisscholen de mogelijkheid bieden om 15 % van hun onderwijstijd in het Engels, Duits of Frans te geven. Hiermee hoopt hij excellente leerlingen een steuntje in de rug te…
S&D Artikel [
01-08-2015
] -
De sluipende tweedeling in het onderwijs
--> De dreigende tweedeling in het onderwijs
Blog [
08-04-2015
] -
Blessing in disguise
Samsom en Rutte wordt vaak verweten dat zij bij de formatie van het kabinet te weinig oog hebben gehad voor het ontbreken van een meerderheid in de senaat. Rutte en Samsom waren daar laconiek over:…
Blog [
02-02-2015
] -
In de nasleep van het zorgdebat
Vlak voor kerst werd het wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze te beperken in de Eerste Kamer verworpen. Wat heeft de sociaaldemocratische senatoren tot hun afwijzende opstelling gebracht? En hoe moet…
Blog [
01-12-2014
] -
Vwo is niet de ultieme verheffing
Afkomst bepaalt niet meer naar welke school je gaat. En toch redden veelbelovende kinderen uit arme gezinnen het vaak niet op het gymnasium, terwijl hun klasgenoten met hoogopgeleide ouders altijd…
Blog [
28-05-2014
] -
Bewaak de onafhankelijkheid van de Eerste Kamer
De Partij van de Arbeid heeft het instituut Eerste Kamer nooit enthousiast omarmd. Het standpunt dat de Eerste Kamer moet worden opgeheven is weliswaar verlaten, maar de verhouding blijft soms…
Blog [
10-02-2014
] -
Solidariteit vereist onderscheid
Onlangs riep de FNV het kabinet op de herkeuring van Wajongers uit te stellen. Eerst moeten er banen zijn waar deze jongeren aan de slag kunnen, anders is de herkeuring niet meer dan een botte…
Blog [
04-12-2013
] -
Volgzaamheid Eerste Kamer niet gegarandeerd
De Eerste Kamer dreigt een kopie van de Tweede Kamer te worden als zij partijpolitiek laat prevaleren boven haar grondwettelijke taak: het toetsen van de uiteindelijke wetsvoorstellen. Het akkoord…
Blog [
14-10-2013
] -
Kiezen voor Asscher
In mei volgend jaar zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. De opkomst voor deze verkiezingen is in Nederland altijd bedroevend laag. Waarschijnlijk omdat veel mensen niet kunnen overzien…
Blog [
22-07-2013
] -
Consumenten zijn geen burgers
Het kabinet kondigt aan een groter beroep te zullen doen op de zelfredzaamheid van burgers. Dat is op zich best een goed idee, maar daarvoor is het wel nodig dat de overheid ook haar eigen rol…
Blog [
01-02-2013
] -
Neem ons mee
De Britse premier Cameron heeft onlangs aangegeven dat de burgers van het Verenigd Koninkrijk zich uit kunnen spreken over de vraag of en hoe zij binnen de Europese Unie willen blijven. In ons land…
Blog [
07-12-2012
] -
Wat voor Europa willen wij?
Slaan we inderdaad de weg in naar meer Europese integratie? En in welk Europa willen wij dan integreren: een Europa van de laagste kosten of een Europa waarin de economische en sociale samenhang en…
Blog [
01-10-2012
] -
Lessen uit decentralisatie
Het rijk laat meer en meer over aan gemeenten. Denk aan de jeugdzorg of de AWBZ. Het idee daarbij is dat gemeenten de lokale behoeften beter inschatten. En dat decentralisatie geld scheelt natuurlijk…
Blog [
01-04-2012
] -
Wie betaalt, bepaalt
In nrc Next van 29 maart jl. verhaalt darmchirurg Lange over een internationaal congres over liesbreukchirurgie dat hij organiseerde. Hij had daarvoor een collega uitgenodigd van een Nederlands…
Blog [
01-12-2011
] -
Ieder voor zich en de gemeenschap aan duigen
Het huidige kabinet uiteindelijk wel geïnteresseerd in de Nederlandse samenleving als gemeenschap? Marijke Linthorst vreest van niet. Als de overheid zelf handelt volgens het principe ‘pakken wat je…
Blog [
01-09-2011
] -
Ontmasker het neoliberalisme
Veel bijdragen aan deze S&D gaan over de onvrede over wat wordt overgedragen. De brede vorming is uit het primair en secundair onderwijs verdwenen, universiteiten zijn geen academische…
Blog [
01-02-2011
] -
Er is toekomst voor lotsverbondenheid
Hoogopgeleiden waren de afgelopen decennia de winnaars van de globalisering en lager opgeleiden de verliezers. Maar nu Nederlandse bedrijven sterk zakken op de ranglijst van innovatiekracht dreigen…
Blog [
01-11-2010
] -
Koddebeiers
De regeer- en gedoogakkoorden waarmee vvd, cda en pvv een bodem legden onder het kabinet-Rutte bieden talloze aanknopingspunten voor kritiek. Maar de akkoorden bevatten ook voornemens die steun…
Blog [
01-08-2010
] -
Hoe de middenklasse verweesd raakte
Hoe is het mogelijk dat de vvd, de kampioen van het vrijemarktdenken, in deze economisch zware tijd de grootste partij werd? En hoe moeten we de enorme groei van de pvv duiden, zo vraagt Marijke…
Blog [
01-01-2010
] -
Kosten en baten in de zorg
Onlangs verkondigde Wouter Bos in zijn Den Uyl-lezing dat publieke belangen beter moeten worden afgeschermd van de woeste krachten van de markt. Verstandige woorden, die ik van harte onderschrijf.…
Blog [
01-08-2009
] -
Grenzen trekken in het Koninkrijk
De staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden gaan op de schop. Curaçao en Sint Maarten willen autonome landen worden; Bonaire, Sint Eustatius en Saba ‘bijzondere gemeenten’ van…
Blog [
01-08-2009
] -
De macht van schoolbesturen
Onlangs heeft staatssecretaris Dijksma twee basisscholen gekort op de rijksbijdrage. De reden was dat het onderwijs niet voldeed aan de eisen die de overheid daaraan stelt. De ene school liet de…
Blog [
01-04-2009
] -
Met gepaste trots
Op 14 maart jl. nam het congres van de PvdA, na een vurige toespraak van voorzitter Lilianne Ploumen, de integratieresolutie Verdeeld verleden, gedeelde toekomst redelijk geruisloos aan. Naar…
Blog [
01-01-2009
] -
De risico’s van pragmatisme
De integratie-resolutie van het partijbestuur is een gedurfde notitie. Zonder omhaal van woorden wordt erkend dat integratie niet vanzelf gaat: het is een ingewikkeld proces dat gepaard gaat met…
Blog [
01-11-2008
] -
De moraal in de publieke sector
Alles wijst erop dat we aan de vooravond staan van een zware recessie. Dat betekent grote onzekerheid over pensioenen, werkgelegenheid en welvaart in het algemeen. En toch, als de crisis leidt tot…
Blog [
01-05-2008
] -
Rare sprongen
De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over de toename van het aantal jeugdigen dat met overgewicht kampt. Kinderen eten ongezond en bewegen te weinig. De gemeente is daarom het project Jeugd in…
Blog [
01-04-2008
] -
Autonomie en kinderbelangen
Toen in 1969 mijn moeder onverwacht overleed, bleef mijn vader achter met zes kinderen. De jongste was een peuter. De enige steun die de overheid voor ons gezin in de aanbieding had bestond eruit dat…
Blog [
01-09-2007
] -
Hogerop komen
Onlangs stelde minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken 28 miljoen euro beschikbaar voor programma’s om radicalisering onder (rechtsextremistische en islamitische) jongeren tegen te gaan. Een…
Blog [
01-08-2007
] -
Partij van de smalle marges
De verkiezingsuitslag van 22 november 2006 heeft geleid tot verschillende onderzoeken naar het waarom van de nederlaag van de PvdA. De belangrijkste zijn het rapport van de commissie- Vreeman (De…
Blog [
01-03-2007
] -
Hoe de zorg wordt uitgekleed
Het nieuwe kabinet oogt als een leuke ploeg mensen die er duidelijk zin in hebben en die van plan zijn om niet alleen over burgers te besluiten en te regeren, maar samen met hen. Dat is een mooi…
Blog [
01-12-2006
] -
Grenzen aan de vrijheid
Het al dan niet instellen van een verbod op het dragen van een burqa in de openbare ruimte heeft, zelfs tot buiten onze grenzen, tot heftige discussies geleid. Volgens sommigen is met zo’n verbod de…
Blog [
01-11-2006
] -
Grenzen aan de vrijheid
Een van de grootste arbeidsmarktproblemen voor de komende jaren is het verwachte gebrek aan medewerkers in het onderwijs en de zorg. Verschillende politieke partijen ontwikkelen initiatieven om…
Blog [
01-10-2006
] -
Nederland kennisland?
Uit onderzoek in opdracht van de Algemene Onderwijsbond bleek deze week dat het aandeel van de onderwijsuitgaven in het Bruto Binnenlands Product (bbp) gedaald is van 6,9 procent in 1975 naar 5,2…
Blog [
01-09-2006
] -
De PvdA moet over zijn eigen schaduw springen
Fundamentele discussies over ons onderwijssysteem worden vaak in de kiem gesmoord met de opmerking dat ‘we nu geen structuurdiscussie moeten voeren’. Er mag wel hier en daar wat bijgesteld worden,…
Blog [
01-08-2006
] -
Moraal kan ook zonder religie
Er gaan, ook binnen de PvdA, steeds meer stemmen op om het geloof een grotere plaats te geven in het publieke domein. Zo hekelde Thijs Wöltgens op een wbs-conferentie over geloof en politiek de ‘…
Blog [
01-06-2006
] -
Solidariteit versus eigen verantwoordelijkheid
Onlangs heeft Wouter Bos de financiering van de AOW ter discussie gesteld. In zijn optiek kan de AOW in de toekomst alleen veilig worden gesteld als rijkere ouderen gaan meebetalen. De AOW wordt door…
Blog [
01-06-2005
] -
Een nuchtere stem
Twee weken voor het referendum vroeg een partijgenoot naar mijn opvatting over de Europese Grondwet. Ik bekende hem dat ik het haast niet durfde te zeggen, maar dat ik overwoog tegen te stemmen. Tot…
Blog [
01-03-2005
] -
De doodlopende weg van het vmbo
Een half decennium na de samenvoeging van vbo en mavo tot het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (vmbo) gaan veel scholen van dat type gebukt onder een veelheid aan problemen en een bedroevend…
Blog [
01-12-2004
] -
Savanna
In september werd de peuter Savanna dood gevonden in de kofferbak van de auto van haar moeder en stiefvader. Jarenlang was ze mishandeld. De betrokken Bureaus Jeugdzorg stelden een intern onderzoek…
Blog [
01-04-2004
] -
De kosten van huwelijksmigratie
Na de commissie Blok heeft zo ongeveer elke politieke partij zijn eigen rapport over dit onderwerp uitgebracht. De projectgroep Integratie en Immigratie van de PvdA, ofwel de commissie Patijn, ziet…
Blog [
01-12-2003
] -
Prikklok en beroepseer
In de jaren zeventig werd in de vakgroep waarin ik toen studeerde (aan de UvA) overwogen een prikklok in te stellen. Ik vond dat een dwaas plan: het was voor iedereen die ook maar een beetje thuis…
Blog [
01-09-2003
] -
Meten en weten
In de opvatting van de sociaal-democratie moet ieder kind, ongeacht zijn of haar afkomst, de mogelijkheid hebben zijn of haar talenten te ontplooien. De PvdA heeft zich ook altijd ingezet om dat…
Blog [
01-04-2003
] -
Een zegen voor de vernieuwing
Het succes van Wouter Bos zat hem volgens mij in zijn openheid: de erkenning dat de PvdA fouten had gemaakt en dat de PvdA méér tussen de mensen moest staan (al nam hij mij dat met zijn optredens…
Blog [
01-02-2003
] -
Eenvoudige oplossingen bestaan niet
In het decembernummer van S&D pleit Paul Kalma voor een minder ‘schreeuwerige’ benadering van het immigratie- en integratievraagstuk: eenvoudige oplossingen bestaan niet. Daar ben ik het…
Blog [
01-11-2002
] -
De kiezer heeft zich vergist?
Het kabinet-Balkenende is gevallen en er komen vervroegde verkiezingen. Helaas, zou ik willen zeggen. Niet omdat het kabinet-Balkenende gevallen is, maar omdat de betekenis van de gebeurtenissen in…
Blog [
01-09-2002
] -
De neerwaartse spiraal van het PvdA-onderwijsbeleid
Het onderwijs mag zich op dit moment in een grote maatschappelijke belangstelling verheugen. Veel mensen vinden dat de kwaliteit van het onderwijs ernstig te wensen overlaat. In het verlengde daarvan…
Blog [
01-06-2002
] -
Was de afstraffing van de PvdA terecht?
De uitslag van de verkiezingen vormt de voorlopige apotheose van een reeks verbijsterende gebeurtenissen: de opmars van de Lijst Pim Fortuyn - waar de ‘gevestigde partijen’ allesbehalve goed op…
Blog [
01-02-2002
] -
De les van Fortuyn
Op het moment dat ik dit schrijf lijkt de mogelijkheid dat Leefbaar Nederland, met Pim Fortuyn als lijsttrekker, bij de komende verkiezingen een groot aantal zetels haalt verdwenen. Hoe positief dat…